Заминав на одмор со другарки, а свекрвами ми го уништи бракот – Соња преживеала пекол, никогаш нема да ги заборавам нејзините зборови!

Соња решила да ја раскаже својата приказна за тоа како ја чекала свекрвата кога ќе се врати дома од одмор. „Никогаш не верував во тие приказни дека свекрвата е злобна жена и дека секогаш „ на нож“ ја среќавала снаата . Мислев дека поминало времето и дека такви работи веќе не се случуваат кај нас. Но, тогаш се омажив и ја запознав неа.

Таа жена е злобна – веднаш да ви кажам. Таа никогаш не беше за тоа да се омажам за него, но кога ќе размислам, таа воопшто не беше за тоа тој да се ожени. Дали сакаше да биде нејзино „бебе“ цел живот или што – немам поим. Знам само дека таа не ме прифати и тоа е благ опис на она што се случуваше меѓу нас следните 7 години, времетраењето на нашиот бездетен брак.

Се боревме со стерилитетот, а таа им кажа на сите околу мене колку сум „неплодна“. Тоа страшно ме погоди, но никогаш не влегов во отворен конфликт со неа бидејќи таа не ми кажа ништо в лице, туку слушнав од соседите што зборува наоколу. За среќа, после 7 години брак добивме близнаци. Сите во семејството беа воодушевени, вклучително и мојата свекрва. Но, нејзината нетолеранција растеше. Ме обвини за тоа како ги воспитувам децата, како им готвам, што им готвам, каде ги носам итн.

Меѓутоа, бидејќи мојот сопруг навистина не поднесуваше сè за неа, јас молчев и ѝ одбив се на основа на чиста „глупост и некултура“. Едноставно не сакав да ме влече во кал со него. Но тогаш се случи следново: децата имаа околу 5 години и јас и мојот сопруг решивме само ние двајца да одиме на море 10 дена и да се одмориме од се, а децата (како што се веќе пораснати) да ги оставиме со свекрвата да се грижи.

Поминавме месеци планирајќи каде ќе одиме и што ќе правиме и однапред резервиравме и плативме се. А потоа, неколку дена пред заминувањето, сопругот бил вклучен во нов проект кој барал целосна посветеност. Едноставно не можеше да оди на одмор. Сем ми предложи да одам на одмор со мојот пријател. Отпрвин реков дека нема, а потоа ми беше жал што ќе пропадне целиот аранжман, па сепак решив да одам.

Децата останаа кај нас дома, а свекрвата дојде да ги чува додека сопругот беше на работа. Но, кога се вратив дома по одморот, бев во шок. Свекрвата ми ја отвори вратата и веднаш почна да зборува: „Побегнатата невеста се врати. Каква мајка си кога можеш да ги оставиш децата и сопругот 10 дена и да поминуваш време со светот?’ Не можев да им верувам на ушите. Таа многу добро знаеше каде одам и со кого сум и секој ден им се јавував на децата и таа ги слушаше сите наши разговори.

„Те молам молчи“, успеав да зборувам, а потоа го погледнав сопругот кој седеше во аголот, гледајќи во телефонот и мрачно молчеше. Не знаев што ме погоди. Мажот едвај погледна во мојот правец, децата изгледаа збунети, а свекрвата продолжи да зборува секакви глупости, обвинувајќи ме дека сигурно го изневерувам сопругот на море.

Некако успеав да ја видам надвор од дома и да разговарам со нејзиниот сопруг. Не ми се веруваше како успеа да му го испере мозокот до толкава мера. Преку ноќ се трансформираше и стана љубоморен и завидлив човек. Откако ме обвини дека правам „кој знае што на море и сум со којзнае кој“, ми го зеде телефонот и почна да проверува пораки и слики….

Ни требаа неколку недели да се вратиме во нормала, но никогаш нема да го заборавам злото што дојде од мојата свекрва….Сега се трудам да ја гледам што помалку. Кога ќе дојде на гости, ја напуштам куќата. Не знам ни како да го избегнам и што да правам?“