Деновите на пораз потешко се забораваат од колку деновите на Победа – Вака зборува владиката Николај. Една работа треба да запаметиме

Свети епископ Николај Велимировиќ е светец. Тој беше извонреден теолог, филозоф и истакнат оратор. Роден е на Туциндан (4 јануари) во 1881 година во Лелиќ. Неговото световно име е Никола, а имал два доктора од областа на филозофијата и религијата. Бил болен и во една прилика се заколнал дека ако преживее, ќе се замонаши и сето себе ќе го стави во служба на Бога, на српската црква и на народот.

Штом излегол од болница, отишол во манастирот Раковица, во близина на Белград, а таму на 20 декември 1909 година го добива монашкиот чин, додавајќи само една буква „ј“ на своето световно име. Нему му било дадено монашко име – Николај. Тој преживеал и се замонашил под името Николај и засекогаш оставил свој белег во српската духовност.

За светец е прогласен во 2003 година, односно станал новопрогласен за светец на Србија. Бил епископ охридски и Жижка, истакнат теолог и филозоф, воедно и оратор, поради што го носи прекарот Нова златна уста. По многу интересен животен пат, тој почина на 18 март 1956 година во Пенсилванијa аНеговите посмртни останки биле пренесени од Америка, поточно Либертивил, на 12 мај 1991 година во манастирот Лелиќ.

Ова се дел од учењата и цитатите на владиката Николај Велимировиќ Kога бев момче верував во Бог, но сега веќе не морам да верувам, бидејќи знам дека Бог постои. Чувајте ја вашата вера одвреме-навреме. И почекајте љубовта да порасне од верата. Ако ја изгубите љубовта, сте изгубиле многу, ако изгубите верба, сте изгубиле сè. Од многумина кои бркаат да се збогатат, ќе го слушнете ова оправдување: #Кога ќе се збогатам, ќе можам да правам добри дела!“ Не им верувајте, бидејќи тие ве лажат и вас и самите себе.

Дали некој му завидува на лепрозен? Не биди љубоморен. Зошто тогаш некои луѓе му завидуваат на злото, кога злото е поголема болест од лепрата? Лепрата е болест на телото, а злото е болест на душата. Како што се пали свеќа од свеќа, така и добро дело од добро дело. Никој од луѓето не може да ми наштети ако во мене нема ранливо место.

Постојат три главни доблести: верата, надежта и љубовта. Верба во Бог. Надеж за вечен живот. Љубов кон Создателот и суштествата. Давањето е израз на тоа кои сме. Од што се плашат нечестивите, тоа ќе го снајде. Потребна ни е вера за да можеме да се надеваме, надеж за да можеме да живееме и љубов за да можеме да живееме како културен народ. Потешко се забораваат деновите на пораз отколку деновите на победата. Постојат три главни доблести: верата, надежта и љубовта. Верба во Бог. Надеж за вечен живот. Љубов кон Создателот и суштествата.

Времето се продолжува со страдање, се скратува со радувањето. Кој има образ е образован. Да се ​​каже дека една религија или една филозофија ја содржи целата вистина е исто како да се каже дека сите други религии и филозофии ги содржат сите заблуди. Голема маса на луѓе ретко се ослободува од оваа бруталност. И да се добие оваа слобода значи да се направи еден огромен чекор кон величината, кон божественоста.

Најголемите вистини на луѓето полесно ќе им ги докажувате со животот отколку со зборови. Затоа не почнувајте да зборувате за нив прво со јазик бидејќи ќе ги направите сомнителни. Ако бидам повикан да се бранам, ќе молчам, ако бидам повикан да ја бранам вистината, ќе зборувам. Потребна ни е вера за да можеме да се надеваме, надеж за да можеме да живееме и љубов за да можеме да живееме како културен народ.

Бог не ги создал луѓето за уништување, туку за спасение. Има ли градинар кој посадил зеленчук сака зеленчукот да му се исуши и изгние? Бог има една желба: сите луѓе да се покаат и да се оддалечат од злото. Чувајте ја вашата вера одвреме-навреме. И почекајте љубовта да порасне од верата. Ако ја изгубите љубовта, сте изгубиле многу, ако изгубите верба, сте изгубиле сè.