Босанец се женел 10 пати за 10 години – За 11 жена кажува дека е таа таа: Ние сме две намачени души, се пронајдовме

Ферид и Исмета. Рекордерот по број на бракови во неговото село Ризвиќи, па и пошироко, Ферид Ризвиќ (60) е еден од ретките Босанци кои 11 пати успеале да стапнат на лудиот камен. Со петтата и десеттата сопруга, вели, бил најдолг – две, па и 19 години. Меѓутоа, кога пред три години за жал почина неговата претпоследна сопруга, тој беше сам девет месеци додека не дојде таа – „единаесет“, како што ја нарекува сегашната сопруга Исмета.

„Бев луд, браковите воопшто не ми одговараа. Во основа сите жени беа добри, но не и јас во младоста. Модовите беа таму, барот, пијалоците. Мојата десетта сопруга беше од Немила и живеев со неа 19 години. Таа почина пред нешто повеќе од три години“, изјави Ферид за телевизијата Татабрада.

Тој додава дека неговата 11-та сопруга Исмета е дар од Бога и дека ја запознал по препорака на пријател. „Со неа стапив во контакт и два пати отидов кај Исмета и ја закажав свадбата. Беше малку скептична и ме праша: „Како да ти верувам?“, ми рече „ќе оди кај мене дома и ќе видиш“. Додуша, тогаш ја излажав, реков дека сум мажена четири-пет пати. Подоцна признав“, вели Ферид.

И така беше. По неговото признание, Исмета додава дека е задоволна и дека се е баш како што Ферид и рекол дека ќе биде. „Најдовме сроден дух, се сакаме! Не ме интересираше ни куќата ни имотот, само каков човек е. Прво што договоривме беа децата, тој има две и јас две, ова се сите мои деца денес, би умрел за нив. Ако даваме на моето дете, даваме на неговото, ако нема за неговото, нема за моето“, вели Исмета, која има две ќерки од првиот брак, додека Ферид има два сина од сите претходни бракови.

„Ние навистина се почитуваме и цениме еден со друг. Ние сме две души кои страдаат и ја соединивме во една целина, како да сме живееле триесет години, а не три години“, додава Ферид и открива дека довербата и почитта се неопходни за успешен брак.