Португалецот Боби со 30 години е најстарото куче на светот

Боби од Португалија е најстарото куче на светот, според Гинисовата книга на рекорди. Боби, на возраст од 30 години, е раса Rafeiro do Alentejo, раса на овчарски кучиња со просечен животен век од само 12 до 14 години, според веб-страницата на Гинисовата книга на рекорди.

Целиот живот го поминал во селото Конкеирос во централната провинција Леирија со семејството Коста. „Кога Боби би можел да зборува“, само тој би можел да ја објасни својата импресивна долговечност, изјави сопственикот на Боби, Леонел Коста (38).

Кучето живее прилично нормален живот: спие цела ноќ, откако ќе се нахрани. Во зима сака да седи пред камин и да се загрева. Во пролетта, тој сака да талка низ фармата и низ блиската шума.

Со 30 години и 266 дена, денес сака да се релаксира во кревет и покрај оган после оброк.