Доаѓал порано на работа – Добил отказ затоа што премногу работел

Поточно, причината поради која рано дошол на работа е да ја подготви продавницата за отворање. Работникот отишол на суд и бара да се врати на работа. Како што пишуваат шпанските медиуми, вредниот Жан П (Жан) пристигнал на работа најмалку еден час пред почетокот на смената и „почнал да ја подготвува продавницата за отворање“.

Во отказното решение било наведено дека „многу сериозно ги прекршил правилата за работа“ затоа што Жан без да се пријави дека дошол на работа „нарачувал, менувал цени или пополнувал палети со производи“.

Каталонската филијала на германскиот синџир супермаркети соопшти дека снимките од надзорните камери од април покажуваат дека вреден работник влегува во продавницата во пет часот наутро и поминува „помеѓу 49 и 87 минути“ работејќи без да се регистрира дека дошол на работа.

Така, работникот ги прекршил строгите правила на синџирот во врска со плаќањето на вработените за секоја работна минута и правилното пријавување на часовите поминати на работното место. Отпуштениот вработен го тужел поранешниот работодавач на суд со образложение дека неправедно бил без работа и барал да биде вратен на работа.

Жан П. наведува дека не барал другите работници да доаѓаат порано на работа, дека никогаш не му било кажано дека треба да побара дозвола за да дојде порано на работа, а тоа го направил бидејќи продавницата претходно била реорганизирана и била потребно дополнително време за подготовка на продавницата, пишува avaz.ba.