Загарантиран премин: Ова е комплиментот на кој паѓаат повеќето жени

Сите жени не реагираат добро на комплиментите од мажите, но сепак сакаат да слушнат нешто комплементарно за нивната висина и телесна тежина. Понекогаш погрешно ги толкуваат пофалбите за себе. Толку сте жешки – тоа е комплиментот што жените најмногу сакаат да го слушаат од маж, покажало британското истражување во кое учествувале повеќе од 2.000 луѓе од двата пола.

Совршена линија Голем број претставнички на понежниот пол, дури 43 отсто, најмногу сакаат да слушаат „пофалби“ за нивниот раст и телесна тежина, па најсреќни се кога спротивниот пол ќе изјави дека нивната фигура е совршена. Исто така, 40 отсто од дамите најмногу сакаат да слушнат дека имаат убава насмевка, а помал процент се воодушевуваат со комплименти за косата, очите, мирисот…

Сепак, формулата за успех не е толку едноставна како што изгледа, бидејќи само половина од жените добро реагираат на комплимент. Дури 36 отсто од понежниот пол погрешно ги толкуваат комплиментите упатени кон нивниот изглед. На пример, ако некој им каже дека шминката им е убава, 14 проценти тоа го сфаќаат како предупредување дека претерале или дека не се природно убави.

Некои луѓе се навредуваат кога посилниот пол им дава комплименти на нивните облини бидејќи тоа го „преведуваат“ како вишок килограми.

Најдобра намера Имено, зборовите на кои сите реагираат негативно и на кои мажите никогаш не треба да се дружат со жени се: дебелина, уморно лице и нерасположение, предупредуваат експертите. Ако го слушнат тоа, дури и кога се свесни дека соговорникот има најдобри намери, тепачката е речиси неизбежна, пишува Аваз