30 години копаше канал за селото, а крајниот резултат е неверојатен

Семејството и пријателите го нарекоа Лунги Бујан лудак бидејќи тој неуморно ископал канал за да донесе вода во селото. Но, нивните потсмевови се претворија во пофални зборови откако Лунги успеа да донесе вода во селото. Во селото Колитва во Индија има чести суши и никогаш немало доволно вода за растенијата да преживеат.

Ова е долгогодишен проблем за земјоделците како Лоунги. Лунги верувал дека ако може да ископа канали за да донесе вода од потокот во неговото село, луѓето конечно ќе можат да садат растенија и да се издржуваат. Кога сè повеќе млади луѓе почнале да го напуштаат селото за да бараат плодни области, Лунги станал многу несреќен. Затоа решил да си го оствари сонот. Вооружен само со едноставна опрема за копање, Лунги се упатил до блискиот извор за да започне да копа канал.

Ден за ден Лоунги не престана да копа канали за селото. Но, неговите соселани му се смееле мислејќи дека само губи време. Дури и неговото семејство мислеше дека е опседнат и луд. Го однеле дури и на егзорцизам. Но, тој не престана да копа. Тој бил инспириран од работата на Дашрат Манџи, кој поминал 22 години пробивајќи ја карпата со чекан и длето за да го скрати патувањето од блискиот град до неговото село.

Лунги рече: „Слушнав за него и помислив, ако тој може да го направи тоа, зошто да не можам и јас? Сите мислеа дека сум луд“. Водачот на селото, Вишнупат Бокта, рече: „Одлучи да ископа канал од природниот извор на вода до селото.

Селаните најмногу го воделе добитокот до тој извор. Пролетта ги поддржа и сите шумски животни. Лунги знаеше дека изворот е доволно голем за да ја наводнува целата наша земја. Но, беше многу предизвик да се ископа каналот“.

Но, денес 70-годишниот Лунги успеал во својот план и ископал канал долг 3 километри. Му требаа речиси 30 години, но неговите напори вродија со плод. Оваа година селото конечно можеше да одгледува пченица.