Актерката го запознала малото момче на буниште и потоа донела неверојатна одлука

Бразилската актерка запозна момче на ѓубриште. По состанокот таа донела одлука која ќе ве воодушеви. Керол Накамура е позната бразилска актерка, модел и инфлуенсерка. Оваа 39-годишна девојка е многу активна на социјалните мрежи. Таа јавно проговори за тоа како му го променила животот на момчето Валас.

Таа го запознала момчето за прв пат во 2019 година на депонија Керол вршеше општествено корисна работа на огромната депонија Грамачо, лоцирана во градот Дуке де Каксиас во државата Рио де Жанеиро. „Одам на таа депонија од мојата 12-та година“, вели Керол. Таа објаснува како секогаш со целосна посветеност и решителност им помагала на најсиромашните и секогаш била подготвена да работи за сиромашните и напуштените.

Таму живеел Валас и собирал стари работи кои потоа ги продавал, а со заработените пари си купувал и за себе и за семејството нешто за јадење. Керол се сеќава дека нејзиното внимание го привлекло мотивацијата и спонтаноста на малото дете. Имаше нешто посебно во себе“, нагласува Керол. Трогната од маката на детето, решила да го покани во својот дом за Божиќ. Таа сакаше да му подари на момчето незаборавна вечер во друштво на своите најблиски. Таа сакаше Валас да почувствува семејна атмосфера, да се чувствува безбедно и сакано.

Потоа си помислила дека би сакала да му биде мајка. „Волас беше прекрасно момче кога дојде во нашата куќа. Го вклучил тушот и прашал: „Дали оваа вода паѓа од небото? Кога го слушнав неговото прашање, бев трогната“, се сеќава таа. Актерката сфатила дека би сакала да го промени животот на тоа дете. Така почнала да аплицира за посвојување. Таа признава дека таква идеја никогаш порано не ѝ паднала на памет.

„Тој ги заслужи истите можности како и секое друго дете. Беше толку паметен што знаев дека му треба само охрабрување и можност да почне да учи и да напредува во образованието“, објаснува Керол. „Тој ме научи на благодарност. Керол го запишала Валас на училиште и се обидела да го натера да го промени начинот на живот.

„Иако имаше 9 години, почна се од нула. Неговата биолошка мајка немала средства да го испрати на училиште. Живееле многу сиромашно и немале речиси што да јадат. Гилхерме (сопругот на Карола) и јас никогаш не сме разговарале за посвојување, но нешто се случи во нашите срца. Кога видовме дека тоа дете не оди на училиште и ја нема ни таа можност, Бог ни рече: „Одете таму и грижете се за него“, додава Керол.

Валас го научи своето ново семејство да биде благодарно и да ги цени наједноставните работи. „Првиот пат изеде цел леб. Она што е незаменлив производ за многу луѓе – за него тоа беше нешто необично“, нагласува актерката и додава: „Благодарение на Валас научив што е љубов, понизност и благородност – толку многу, за толку кратко време. Многумина мислат дека му го променив животот, но тој мојот“.

Благодарение на Керол и нејзиното семејство, момчето можеше да ужива во својот нов живот. Но, по три години, Валас решил да се врати кај својата биолошка мајка. Керол и нејзиниот сопруг ја прифатиле одлуката на детето. Сега има 12 години и го почитуваат неговиот избор. „Работите не одат секогаш како што ни одговара, а ние немаме контрола врз волјата на другите луѓе. И, за жал, неговата волја беше да се врати дома кај неговата биолошка мајка. Иако е болно за нас, мора да го разбереме и почитуваме. На крајот на краиштата, не знам како би реагирал да сум на негово место“, додава Гилхерме.

Сопружниците велат дека сакаат момчето да има луѓе кои го сакаат покрај него. Тие се молат на Бога да биде добар и вреден во текот на неговиот живот, пренесува pl.aleteia.org .