Додека смртта не нè раздели: Исповед која ќе го растрепери и најсилното срце

Додека смртта не нè раздели е исповед што трогна до солзи многу читатели. Најдете време за вашиот животен партнер. Кога дојдов дома, вечерата веќе беше на масата. И кажав на жена ми дека имам важна вест за неа. Таа седна да ме слуша, како и секогаш. Ме гледаше и ја чекаше таа важна вест што ќе и ја кажам. Боже, каква болка ќе и нанесам сега. Дали таа ќе може да се справи? Јазикот се заплеткува.

Чувствувам дека нема да можам да го кажам она што сакам и треба да го кажам. Собирам сили и успевам да кажам: „Сакам развод“. Тие тешки зборови ми го прекрстија јазикот и ја рани оваа слаба жена. Гледам колку и е тешко. Болката јасно видлива во нејзините уморни очи е поголема од неа. Толку е одлично што не може да се опише. Таа само успеа да праша: „А зошто?

Го игнорирав нејзиното прашање, како ништо да не кажа. Немаше повеќе зборови. Тие беа заменети со нејзиното плачење. Со тивок глас рече: „Па ти не си човек!“ Плачеше цела ноќ и веројатно се прашуваше зошто ѝ го правам ова. Не можев да ја наведам вистинската причина. Како да кажам дека нема повеќе љубов меѓу нас и дека сега сакам друга жена!? Вистина е дека меѓу нас веќе ја немаше таа стара љубов. Утрото и ги дадов документите за да потпише заеднички развод, според кои и оставам стан, автомобил и 30 отсто од акциите што ги поседувам во голема компанија. Таа само ги погледна и ги искина. Во брак сме 10 години, а сега сме само двајца странци под ист покрив. Нема повеќе блискост меѓу нас. Се оддалечивме еден од друг.

Го прифатив нејзиното кинење на хартијата како непотребно одложување, но ништо не може да ме оттргне од мојата намера. Ја сакам Џејн и ништо не може да го промени тој факт. Она што го планирав со недели почнува да се остварува. Доцна навечер се вратив дома. Ја најдов мојата сопруга како пишува нешто. Не очекував ниту сакав вечера, па веднаш отидов да спијам. Цел ден го поминав со Џејн и бев уморен. На полноќ се будам и гледам дека уште нешто пишува. Не му придавав никаква важност на тоа, па повторно заспав.

Утрото, на мојата маса имаше хартии што таа ги напиша таа вечер. Ги напишала условите под кои ќе го потпише договорот за развод. Тоа беа чудни барања. Ништо не бараше за себе, освен уште еден месец кој треба да го помине заедно. Таа побара во тој период пред другите да се однесуваме како што се однесува секој нормален брачен пар. Таа го објасни тоа со тоа што нашиот син има испити на училиште и не сака нашиот развод лошо да влијае на неговиот успех. Без размислување се согласив на тоа. Но, таа има друга состојба. Тој сака секое утро да го правам она што го направив првото утро од нашиот брачен живот. Ме замоли да ја носам од спалната соба во раце секое утро.

Мислев дека го губи умот. Меѓутоа, ако и е последна желба, и јас ќе ја почитувам. Тоа, месецот брзо ќе помине и ќе бидам слободен. Ја известив Џејн за овие чудни состојби, а таа со потсмев ми забележа дека тоа е нејзиниот последен неуспешен обид да избегне развод. Долго време не делев кревет со жена ми, но кога ја зедов во раце првото утро, чувствата кон неа се разбудија. Сеќавањата се вратија. Тие беа живи и силни. Не можев да се ослободам од нив. Се појави мојот прв ден од бракот со оваа жена.

Нашиот син виде како ја зедов мајка му во раце и почна да вика: „Тато ја носи мама!“ Чувствував некаква горчина во грлото. Што би рекол син ми кога би знаел што и правам на мајка му!? Тој не знае колку болка и предизвикувам. Ја носев низ дневната соба до прагот, како што правев пред 10 години. А таа ги затвори очите и шепна: „Те молам, уште не му кажувај на детето за нашиот развод“. Кимнав со главата, потврдувајќи дека нема.

Кога тргнав на работа, таа стоеше на автобуската станица. Одиме во ист правец, јас сум сам во колата, а таа го чека автобусот. Поминав покрај неа како да не ја познавам. Тоа никогаш не можам да го заборавам. Следниот ден, додека ја носев, нејзиниот мирис ме потсети на среќните денови од нашиот брачен живот. Видов како целосно ја запоставив. Времето испише меки линии на нејзиното лице. Таа веќе не е млада и убава како порано. И косата и се смени. Ме мачеше едно прашање: Каков маж сум и дали и правам неправда!?

Се врати поранешната блискост кон таа жена
На четвртиот ден, додека ја носев во раце, се врати таа поранешна блискост со таа жена. Тоа беше силно чувство кое целосно ме обзема. Таа ми ги даде десетте најубави години од нејзиниот живот. Таа ми беше добра и послушна. Таквата жена е вистинско богатство. Секој следен ден ги зајакнуваше овие чувства кон неа. Не и кажав ништо за тоа на Џејн. Од ден на ден жена ми стануваше се посветла. Не беше тешко да се носи. Мислев дека слабее поради грижи и нечие претстојно раскинување. Нема поголем удар за жената од разводот.

Еден ден ја забележав како бара облека за носење. Целата нејзина облека беше голема. Тогаш знаев дека ми е лесно да ја носам бидејќи ослабела. Кога последното утро ја зедов во раце, не можев да направам ниту еден чекор напред. Нашиот син веќе беше на училиште. Останавме сами во куќата. Не верував дека може да се случи такво нешто. Не можев без неа. На моето жалење му немаше крај. Ја спуштив на кревет, ја прегрнав и плачев. Ја молев да ми прости и реков: „До сега не знаев колку си добар и што ми значиш!“

Потоа истрчав од куќата, се качив во автомобилот и отидов кај Џејн. Пред нејзината куќа истрчав од автомобилот без да ја затворам вратата. Се плашев да останам пред нејзината куќа, да не се предомислам и повторно да ја сменам одлуката. Џејн ме чекаше на нејзината врата со насмевка на лицето. Реков: Џејн, извини, но никогаш нема да се разведам од жена ми! Моите зборови ја преплавија. Таа беше неподвижна. Низ солзи рекла: „Дали си ти нормален!? Повторно се извинив, а таа ми удри шлаканица и ја тресна вратата.

Малите нешта донесоа монотонија во мојот брак. Не се оддалечивме еден од друг затоа што не се сакаме. Ни недостигаа само неколку убави зборови и убаво дело. Ја носев на раце само еден месец и среќата се врати во нашата куќа. Враќајќи се од Џејн, донесов цврста одлука дека отсега ќе ја носам мојата сопруга во раце секое утро, додека смртта не не раздели. Застанав кај цвеќарницата за да и купам на жена ми букет цвеќе. Продавачката ме праша: „Што ќе напишеме на потсетникот? Целата среќна реков: „Ќе те носам на раце додека смртта не не раздели“.

Побрзав дома да ја израдувам. Влегов во нејзината соба, но… Мојата драга сопруга лежеше неподвижно. Таа го напушти овој свет. Сознанието дека мојата благородна сопруга се борела со тумор со месеци, без да ме извести за тоа, ме удри како гром од ведро небо! Затоа и ослабе толку наеднаш. Ме поштеди од грижи и тага, а јас ја повредив на најлош можен начин. И го свртев грбот кога беше во најлошото. Бев целосно заслепен и заведен. Можеби таа ќе ми прости, но јас никогаш нема да си простам.

Знаеше дека нема долго да остане на овој свет, па сакаше да го поштеди нашиот син од траумата на која би бил изложен ако се разделевме. Таа сакаше нашиот син да ме памети како човек кој навистина ја сакаше својата мајка. Удобен стан, луксузен автомобил, акции и големи заштеди не се гаранција за среќа во бракот. Малите нешта го прават животот и ги прават луѓето среќни.

Најдете време за вашиот животен партнер. Се надевам дека некој ќе извлече поука од тоа што ми се случи и дека оваа моја исповед ќе спаси некој брак и некое семејство.