Момчето е родено без рака, а сега може со двете раце да го гушне братот

Џејкоб е роден осум недели предвреме без лева рака и никој не можеше да му помогне – до неодамна. Неговите родители, Џема Тарнер и Крис Скримшо, собрале 16.000 фунти за да му дадат функционална протеза на својот син. Сепак, експертите сметаат дека ваква протеза може да се направи само доколку пациентот има рака под лактот. Затоа никој не можеше да му помогне на Јаков – барем не до сега.

Овде на сцена стапува Бен Рајан од британските острови Англеси, чиј син Сол му ја ампутираше раката на десетгодишна возраст. Кога тоа се случило, тој ја напуштил работата како предавач по психологија, ја основал компанијата Ambionics и развил специјална хидраулична протеза.
Семејството на Џејкоб сакаше совршена протеза – лактот да може да се прилагоди на различни позиции и дека раката има механизам за фаќање.

Рајан го исполни ова – лактот се прилагодува со брава за лизгање, а раката се затвора кога Џејкоб ќе го притисне гумениот дел исполнет со вода.

Сепак, она што е многу поважно – барем на Јаокбу – раката е голема и зелена, како суперхерој. Тоа го сака Џејкоб, па тематски испадна совршено – вели Рајан. Во четвртокот, тој му подаде на Џејкоб нова рака. Вели дека одлично и стои и дека Џејкоб со неа „ги надминал сите очекувања“. Сега може да го прегрне братот и да го држи за рака – рече тој.

Мајката на Џејкоб, Гема, вели дека било прекрасно да се види нејзиниот син со раката. Таа додава дека многу му се допаѓа новата протеза.
Таа објасни дека Џејкоб не сакал протеза што не е функционална и дека „нема потреба да изгледа како сите други“ – така што раката е зелена.
Џема вели дека „било малку чудно“ да бара пари за нејзиниот син, но дека во таа ситуација „го правиш тоа што треба да го направиш“.