САМО ДВА ПРОЦЕНТИ ОД ЛУЃЕТО ВО СВЕТОТ МОЖАТ ДА ЈА РЕШАТ АЈНШТАЈНОВАТА ЗАГАТКА! Оваа загатка ќе ви донесе многу проблеми

Многу е тешко. Тоа е познатата загатка зебра, логичка игра во која треба да ги искористите информациите што ви се дадени и логичното расудување за да дојдете до решение. Загатката зебра често му се припишува на Алберт Ајнштајн, а се смета дека само два отсто од луѓето можат да ја решат. Проверете дали сте меѓу нив.

Загатката гласи вака: На улицата има пет куќи кои се обоени во различни бои. Во секоја куќа живее човек од различна националност. Петмина сопственици пијат одредени видови на алкохол, пушат одредена марка цигари и имаат домашни миленици. Никој од нив не пуши пури од иста марка, не пие ист пијалок и нема ист миленик.

Прашањето е: кој има милениче риба? Овие факти ќе ви помогнат да дојдете до одговорот: Британец живее во црвена куќа. Швеѓанецот има куче милениче. Данец пие чај. Зелената куќа е лево од белата куќа. Сопственикот на зелената куќа пие кафе. Сопственикот на пушач на Pall Mall има птици миленичиња.

Жителот на жолтата куќа пуши Данхил. Оној што живее во куќата на средина пие млеко. Норвежанецот живее во првата куќа Сопственикот кој пуши Blends живее до куќата чиј сопственик има мачка. Лицето кое има коњ живее во соседството со оној што пуши Данхил.

Човек кој пуши цигари Блумастер пие пиво. Германецот пуши цигари Принц. Норвежанецот живее до сината куќа. Човек кој пуши Blends живее покрај човек кој пие вода.