Дете висело на прозорецот на 8-ми кат, а случаен минувач го направил неверојатното

Детето висело на прозорецот од осмиот кат од станбената зграда, а случаен минувач кој одел на работа застанал и направил херојско дело.
Сабита Шонтакбаев (37) од Казахстан е пофален од медиумите за неговите херојски напори да спаси мало дете од неизбежен пад од осми кат во станбена зграда.

Сабит бил на пат на работа кога се случил алармантен инцидент. Кога Сабит ја дознал причината за метежот, брзо презел акција. Видел бебе кое виси на прозорецот. Истрчал во зградата и тропнал на вратата од станот под детето. Наводно, тригодишното девојче го оставила нејзината мајка која отишла на шопинг, а таа со помош на перница се качила на прозорецот пред да се лизне.

„Во тој момент не размислував за ништо, само сакав да му помогнам на детето“, изјави Шонтакбаев. „Потоа, веднаш отидов на работа со мојот пријател. Никој не знаеше дека ова ќе се случи. Само што го спасив детето и заминав, а одеднаш почнаа да ме нарекуваат херој во вестите и на социјалните мрежи. Моите постапки не ги сметам за херојски. Според мене, секој треба да подаде рака на помош во вакви ситуации“, додаде тој.

Како признание за неговата храбра и несебична акција, на Шонтакбаев му беше доделен трособен стан. Целото негово семејство, кое вклучува три ќерки и еден син, сега може да се пресели во градот и ќе бидат новите станари на станот.

Фала му на Бога за ваквите луѓе кои секогаш се подготвени да им помогнат на другите на кои им е потребна!