„Знаеш ли зошто умре татко ми? Петгодишното дете и ја отвори душата на учителката

Момчето многу рамнодушно рече „Татко ми почина“! Бев запрепастенa и мојот ум почна френетично да бара зборови за да одговори. Со нетрпение го очекувам најдобриот ден во секоја недела. Недела е денот во неделата кога можам да се дружам со многу луѓе. Не можам да ја пропуштам забавата и заедништвото што ги делиме. Најдоброто неделно време е кога сум опкружен со пет и шестгодишни деца.

Како и секоја друга недела, сите седнавме околу масата, разменувајќи се поздрави и насмевки. Децата ги споделија своите неделни настани пред да почнеме да се дружиме. Нивните ги вклучуваа вообичаените тепачки со пријателите, некои од нив беа специфични и забавни, но имаше и многу интересни. Сепак, децата секогаш сакаат страсно да ги споделуваат, без разлика на содржината.

Кога е мојот ред да споделам приказна, тоа е задачата што ги држи ангажирани тој половина час. Оваа недела беше малку поинаква. Сè беше мирно и мислев дека раскажувањето на мојата приказна ќе биде како едноставно возење со малку одвлекување на вниманието. Во моментот кога почнав да зборувам, сите внимателно слушаа освен едно момче кое беше изгубено во мислите. Додека продолжив да ги задржувам сите останати во приказната, го гледав тоа дете со аголот на окото.

Неколку минути подоцна, тој стана од столот, одеше околу масата и дојде до мене. Мислев дека можеби сака да се напие вода или да оди во тоалет, но тој нежно праша: „Знаеш што“? Се свртев кон него, го погледнав во очи и чекав да одговори на прашањето што го постави. Очекував да каже нешто што се случи во текот на таа недела, што веројатно не успеа да го сподели на почетокот на нашата врска. Многу рамнодушно рече: „Татко ми почина“!

Бев запрепастен и мојот ум почна френетично да бара зборови за да одговори. Не можев да поверувам. Дали само слушнав што рече? Не знаев ништо за неговото семејство, освен што секоја недела доаѓаше овде со мајка му. Додека се борев да го сварам она што штотуку го слушнав, барајќи зборови, тој продолжи да кажува со својот мек глас: „Па, сега е на убаво место“! Не можев да одговорам! Се чувствував досадно. Како може некој толку позитивно да ја сфати загубата на саканата личност, особено смртта на неговиот татко, единствениот најдобар пријател што го знаел како дете?

Додека продолжив да гледам во неговите очи, обидувајќи се да го сокријам мојот шок и разочарување, тој ме праша: „Знаеш ли зошто умре“? Немав храброст да прашам, но тој продолжи: „Како би ми испратиле се повеќе и повеќе благослови“! Додека го слушав ова петгодишно дете како зборува мудри зборови, очите ми се наполнија со солзи. Собрав храброст и го прашав: „Дали мајка ти те научи на ова“?

„Не, татко ми ме научи на тоа“, рече тој. Моите мисли беа во немир. Го замолив да седне и му ветив дека по дружењето ќе се сретнам со мајка му и ќе разговараме. Продолжив со приказната, но чекав да се сретнам со мајката на детето, без разлика што немав поим што ќе и кажам. Откако се дружевме, се сретнавме и ѝ реков: „Жал ми е што го слушам тоа. Не знаев дека татко му повеќе не е жив“.

„Да, Рут. Помина веќе една година. Боледувал од рак и починал. Тој повеќе не е со нас“, одговори таа. Какво влијание оставил тој татко врз своето дете! Знаеше дека ќе умре и знаеше дека не може да го види своето дете како расте. Но, малкуто време што му остана на овој свет го искористи на најдобар можен начин; со градење цврста основа кај своето дете. Ова мало момче толку многу го сака својот татко што верува дека отишол на убаво место само за да му испрати повеќе благослови. Сигурен сум дека таа ќе порасне со истата љубов во срцето, истата љубов што веќе не може да ја види, но може да ја носи со себе каде и да оди.

Животот е сенка што исчезнува, во еден момент светлината на свеќата трепери, И се гаси. Но љубовта трае цел живот, оставајќи неизбришлив белег што нема да исчезне. Го почитувам тој тато што чуваше љубов во банката (срцето) на своето малечко, богатство кое никој не може да го украде, богатство за цел живот!

Јас сум возрасен човек кој не може да ја поднесе загубата на саканата личност. Јас да сум момчето, би сакал одговори од Бога. Но, ова мало дете ми одржа лекција за живот.