Порака до сите мајки на оженети синови (свекрви)

Драги мајки на оженети синови, секој ден добивам пораки од жени кои се фрустрирани од односот со нивните свекрви. Тие само сакаат нивните свекрви да ги сакаат и да ги ценат, но се чувствуваат осудени и депресивни. Тие се уморни од критики, забелешки, чувство на инфериорност. Добивам повеќе пораки од жените кои се фрустрирани од односот со свекрвите отколку од сопругите кои се фрустрирани од односот со своите сопрузи.

Знам дека секоја приказна има две страни и дека секоја мајка го сака најдоброто за својот син, но ве молам, погледнете ја неговата сопруга. Таа ќе биде многу благодарна, а вашиот син ќе биде посреќен. Ја избрал затоа што ја сака и сака да ја сакаш и ти. Начинот на кој се однесувате кон вашата снаа и вашиот син е многу важен за нивниот брак. Имате способност да ги изградите или да создадете јаз меѓу нив. Искористете ја таа моќ за да ги поттикнете и да ја зајакнете врската со нив.

Имате многу повеќе искуство, но вашата снаа веројатно многу се труди. Можеби нема совршено чиста куќа или не ги воспитува своите деца онака како што вие би сакале, но се грижи за своето семејство најдобро што може. Таа го сака и го обожава своето семејство, а тоа е најважно. Охрабрете ја, дајте и комплименти, кажете и дека е одлична мајка и сопруга – тоа многу ќе и значи. И не само тоа, туку и тој ќе се чувствува поблизок со вас.

Со текот на времето, таа ќе почне да се чувствува како да може да биде опуштена пред вас, како да нема потреба да средува и да средува сè пред да дојдете кај неа, како да може да ги сподели своите проблеми со вас. Вашата цел е таа да ве гледа како пријател, а не како критичар.
Најдоброто нешто што можете да го направите за вашата врска со вашиот син е да развиете пријателство со неговата сопруга. Можеби нема да ви го каже ова, а можеби и не изгледа така, но се грижи за вашето мислење.

Многу го радува кога ќе кажете нешто добро за неговата сопруга и кога ќе ја поддржувате – затоа што тогаш покажувате дека ја цените и ја гледате исто како што тој ја гледа како целина. Ве молиме престанете да давате коментари, суптилни или директни, за тоа како таа може да биде подобра мајка, престанете да се обидувате да ја промените. Тоа е работа за Бога. Наместо тоа, обидете се да и бидете пријател.

Молете се за неа секој ден. Однесувајте се кон неа како што би се однесувале со вашата најдобра пријателка. Бидете свекрва што би сакале да ја имате. Каснете го јазикот ако треба и дајте поддршка во секоја прилика. Вашиот однос со неа и вашиот син (и вашата врска со вашите идни внуци) ќе биде многу благословен поради тоа.