Како малечко не знаело да зборува, но денес зборува 9 јазици и пишува песни

На момчето Рафаел му бил дијагностициран аутизам кога бил мал. Неговите родители на почетокот биле исплашени, но знаеле дека треба да го издржуваат синот. Решиле да ја истражат неговата состојба и да учат методи за да знаат како да го воспитаат. Нивната приказна започнала кога Рафаел имал две години и осум месеци и не можел да каже ниту еден збор.

Потоа неговите родители посетиле невро-педијатар кој рекол дека Рафаел боледува од невербален аутизам. Сепак, неговите родители не сакале да бидат врзани со една дијагноза, па посетиле уште тројца лекари. Но, дијагнозата остана иста. Неговите родители на почетокот не знаеле што е аутизам, но се труделе да направат се за да го воспитаат својот син на најдобар можен начин.

Рафаел почнал со терапија, но не покажал никакви промени и по неколку месеци. Лекарите потоа им предложиле на родителите да му дадат таблета на Рафаел. Иако се плашеле од ефектот што тоа ќе го има врз него, родителите на Рафаел биле подготвени на се. Така започна неговата интеракција со технологијата.

Рафаел гледал видеа на португалски затоа што живеат во Бразил, но смената се случила кога случајно почнала да свири песна на англиски јазик. Неговите родители рекле: „Во тој момент очите му светнаа поради она што го слушаше и гледаше. Знаевме дека нешто се смени“. Од тој момент започна љубовта на Рафаел кон јазиците. Бидејќи има одлична меморија, може многу лесно да научи други јазици и да ги изговара совршено.

Рафаел сега зборува девет јазици, вклучувајќи англиски, шпански, јапонски, руски, француски и германски. Научете еден јазик во исто време. Откако ќе го совлада едното, тој продолжува кон другите. Омилен јазик му е англискиот и најудобно комуницира на англиски, па многумина мислат дека е Американец и дека само учи да зборува португалски, што е доста тешко да се изговара иако живее во Бразил.

Рафаел различно го перцепира секој јазик: не сака многу германски и го зборува само тајно, англискиот му е омилен и се обидува да ги корегира и помага блиските во говорот, а шпанскиот секогаш го смее.

Но јазиците не се единствениот талент на Рафаел. Тој е многу талентиран за музика и по само три лекции совлада некои работи за кои на луѓето им требаат 3-4 години да ги совладаат. Често игра во забавните паркови. Тој имаше можност да игра и со својот омилен изведувач Рафа Торес.

Неговата мајка верува дека поради Рафаел научила да го гледа светот на поинаков начин. Поради Рафаел, неговите родители сега се поотворени кон светот и можностите што ги нуди животот, но и кон потенцијалот во секоја личност.

„Морате да верувате во потенцијалот на вашето дете, без оглед на ситуацијата. Научете да ги поддржувате и верувајте во вашата интуиција. Ако вашето дете има аутизам, тоа не значи дека ќе ви биде товар, но тоа може да биде можност за континуирано учење. Ако сте среќни, добри и ако се грижите, тогаш можете да ги пренесете овие чувства на вашето дете кое ќе се зарази со вашата радост и ќе порасне среќно. Љубовта лечи од внатре кон надвор. Секој е различен на свој посебен начин“, вели Џули, мајката на Рафаел.

Во исто време, Рафаел има многу можности за иднината поради неговото познавање на јазиците и другите хобија во кои се истакнува, но неговите родители не сакаат премногу да го оптоваруваат со тоа што би можел да биде во иднина бидејќи го прават тоа. не сакаат тој да чувствува притисок, туку сакаат тој да прави што сака, а таа, нејзиниот сопруг и уште три сина секогаш ќе го штитат и чуваат, пишува Брајтсајд