Ослабил 30килограми за да му донира бубрег на својот брат близнак

Луѓето се подготвени да ги направат најголемите жртви кога животот на некој од семејството е во опасност.

Далтон Игли открил проблеми со крвниот притисок пред четири години. Бил вработен во компанија за собирање ѓубре. Лекарскиот преглед открил дека тој боледува од откажување на бубрезите, а болеста е во напредна фаза.

БРАТ БЛИЗНАК СЛУЧАЈНО ОТКРИЛ ПРОБЛЕМИ СО БУБРЕЗИТЕ
Денес Далтон има 29 години и се чувствува одлично. Сепак, тешко ќе се опорави без неговиот брат. Во критичниот период од животот добил воспаление на бубрезите што било причина за прекин на работата на органите.

– Ме префрлија во болница бидејќи лекарите се посомневаа дека има мозочен удар. Дознав дека имам проблеми со бубрезите. Бев изненаден, бидејќи дотогаш се чувствував доста добро. Не верував дека мојот живот е во опасност, имав само 26 години – вели Далтон.

ЛЕКАРИТЕ МУ КАЖААТ ДЕКА МУ ПОТРЕБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА
Бубрезите на Далтон престанаа да работат во април 2017 година и тогаш тој за прв пат отиде на дијализа. Состојбата се влошила во јануари 2018 година, кога добил пневмонија. Оставил тешка физичка работа, а лекарите рекле дека мора да му се пресади.

Тогаш, фала му на Бога, се појави неговиот брат Џејмс. Тој не се двоумел да му помогне и веднаш му го понудил на својот брат близнак бубрегот за трансплантација.

БРАТОТ МОРАШЕ ДА СЛАБЕНИ 30 КИГЛА ЗА ДА БИДЕ ПОДГОТВЕН ЗА ОПИРАЊЕ
– Не барав Џејмс да донира орган. Тој само сакаше да помогне “, вели Далтон.
Не беше се идеално. Џејмс имал прекумерна тежина, а главен услов за трансплантацијата било слабеење. Тој мораше да изгуби околу 30 килограми за да биде подготвен за операција.

– Животот ми се промени од корен. Сакав да му помогнам на мојот болен брат, па доживеав целосна трансформација – вели млад човек од Оклахома.

ТРАНСПЛАНТАЦИЈАТА Е УСПЕШНО НАПРАВЕНА
Здравите навики станаа негова секојдневна рутина. Спиел подолго, се грижел за исхраната и почнал редовно да вежба. Трансплантацијата била успешно извршена, а на Далтон не му биле потребни лекови за да го спречи отфрлањето на органите по операцијата. Сè уште не се вратил на работа, но се надева дека наскоро.

Џејмс не се сомневаше во успехот на операцијата.

– Тоа беше можност да направам нешто добро за мојот сосед, личноста со која пораснав. Го направив она што секој би го направил на мое место и нема ништо поубаво од сознанието дека му го продолжив животот на брат ми – вели Џејмс.