Парот засади дрвца во пустелија – 20 години подоцна, резултатот го одзема здивот

Двојката пред 20 години засадила 2 милиони дрвја во дивина, а резултатот кој е видлив денес го одзема здивот. Фала му на Бога за таквите луѓе! Фотографот Себастијао Рибеиро Селгадо се врати дома откако го документираше геноцидот во Руанда пред 30 години – но дома го чекаше нова трагедија. Кога се вратил на семејната фарма каде што чувале стока во областа на Бразил наречена Минас Жераис, го дочекал пустош – некогашниот тропски рај бил целосно уништен, а животните што некогаш живееле таму исчезнале.

Оваа област одамна е позната по прекрасната средина полна со дрвја, живот и плодност, но уништувањето на шумите го направи своето. Разочаран Селгадо рече: „Земјата беше болна како и јас – сè беше уништено. Само 0,5% од земјата беше покриена со дрвја“. Неговата сопруга Лелија била подеднакво вознемирена и предложила заедно да почнат да садат нови дрвја. Ова на почетокот изгледало невозможно, но Селгадо знаел дека е потребно нешто големо за да се спаси неговото родно место.

Во 1998 година, парот основал организација посветена на обнова на разурнатата област и ја нарекле Институција Тера. Беа потребни долги години труд, труд, посветеност и љубов за повторно да се засадат дрвјата на оваа огромна површина. Но, откако парот организираше засадување на над 2 милиони дрвја, опустошената земја почна да го враќа својот поранешен сјај.

Двојката се погрижи областа да биде заштитена како приватен природен резерват за никој повеќе да не може да уништува дрвја и земјиште. Сега семејната фарма повторно работи, полна со животни, а во околината се вратија многу други видови на животни и растенија. Оваа област сега е дом на 293 различни видови дрвја, 172 видови птици, 33 видови цицачи и 15 видови влекачи и водоземци – а многу видови дури се сметаат за загрозени. Дури и неколку потоци кои пресушија повторно се појавија.

Новите дрвја имаа позитивно влијание врз климатските промени, високите температури се намалени бидејќи повеќе јаглерод диоксид од атмосферата може да се претвори во кислород. Затоа, уништувањето на шумите е многу опасно за нашата планета – без дрвја, јаглерод диоксидот, кој е гас на стаклена градина, останува во атмосферата и ја зголемува температурата на земјата. Повисоките температури значат дека растенијата и животните повеќе не можат да живеат во области кои претходно им одговарале.

Нашата планета се загрева толку брзо што животните не можат да се прилагодат на новите услови со мигрирање или умирање. Покрај тоа, потопла планета има многу лошо влијание врз снабдувањето со вода – недостатокот на вода и земјиштето на кое растат растенијата исто така ќе влијае на миграцијата на луѓето.

Како што луѓето се преселуваат на веќе пренаселени места, може да има конфликти, конфликти, па дури и војни. Добрата вест е дека 2 милиони дрвја и визијата на еден човек прават голема разлика на мала површина. Но, лошата вест е дека од 2019 година, научниците веруваат дека повеќе не е можно да се засадат доволно дрвја за истото да се случи на глобално ниво.

Тоа значи дека ќе треба да најдеме други начини за стабилизирање на климата. Но, има поука од оваа приказна: секој од нас може да влијае на нашата животна средина ако доволно се грижиме и инвестираме во зачувување на животната средина. „Сите инсекти, птици и риби се вратија“, рече Селгадо, „благодарение на дрвјата, повторно се родив – тоа беше најважниот момент“.

Овие сателитски снимки ја покажуваат оваа голема промена во период од 10 години. Уште поефикасни се фотографиите од околината кои покажуваат колку земјата се променила за 18 години. Ова се само дел од животинските видови кои се вратија во светилиштето. Сето ова беше визија на двајца луѓе кои со својата работа, љубов и посветеност на многумина им го разубавија животот, а воедно ја збогатија нашата планета. Ако двајца луѓе можат да направат вакво нешто, замислете какви промени можат да дојдат од соработката на стотици, илјадници или милиони луѓе.