Приказна за таткото, ќерката и автомобилот

Таткото и рекол на својата ќерка: „Сега кога заврши факултет, ова е автомобилот што го купив одамна“. Пред да ти го дадам, однеси го во продавница за автомобили во градот и продај го, види колку ќе ти понудат за тој автомобил“. „Тие понудија само 1.000 евра бидејќи автомобилот е многу стар.

Нејзиниот татко рекол: „Почекај и однеси ја колата во друга продавница за автомобили и види колку ќе ти понудат“. Девојката се вратила и вели: „Ми понудија 100 евра бидејќи автомобилот е стар и треба многу поправки“.

Нејзиниот татко ѝ рекол да го однесе автомобилот во клуб за автомобили каде има експерти за стари автомобили и да им го покаже овој автомобил. Девојчето се враќа кај татко си и вели: „некој човек од авто-клубот ми понуди 100.000 евра затоа што автомобилот е многу редок и во многу добра состојба, има потенцијал и е многу тешко да се најде“.

Тогаш нејзиниот татко ѝ рекол: „Сакав да ти покажам дека си безвредна ако си на погрешно место. „Ако не сте ценети, не се лутете, тоа само значи дека сте на погрешно место. Не останувајте на место каде што не ја ценат вашата вредност“.