Цимерите од факултетот не се виделе 21 година: Повторното обединување го одбележала прекрасна работа

Повторното обединување на двајца цимери од факултет, кои не се виделе 21 година, го одбележала една прекрасна работа. Стивен Робинсон (57) бил во Детроит на семејно патување. Потоа дознал дека во близина живее неговиот стар пријател Ричард Кунсе (62). Му се јавил и дошол на гости со семејството. Кога се запознале, тој бил шокиран кога видел значително губење на тежината на Ричард.

Тешка болест
Ричард се бори со примарен склерозирачки холангитис или ПСЦ од 2019 година. PSC е хронично заболување на црниот дроб кое предизвикува воспаление, инфекција и повреда на жолчните канали, што на крајот доведува до откажување на црниот дроб. Тој се обиде да истражи различни опции за третман, но безуспешно. Единствената преостаната опција е да се најде жив донорски црн дроб за трансплантација. Црниот дроб се регенерира и црниот дроб на донаторот повторно ќе порасне откако ќе даде дел некому.

„Човеку, морам да направам нешто“, рече Стивен. Тој одлучи да донира дел од својот црн дроб за на крајот да го спаси или продолжи животот на својот пријател. За тоа разговарал со сопругата на пат кон дома во Њу Џерси. Сопругата Натали се согласи. Потоа им го претставиле предлогот на нивните три деца и сите дале зелено светло на својот татко. Сопругата на Ричард, Марион и неговата ќерка Морган, исто така се понудија да бидат можни донатори. Но, му требаше некој во подобра физичка кондиција. Стивен беше совршен за тоа. Имаат и иста крвна група, 0 позитивни.

Стивен има посебни причини да се согласи да биде донатор
„Мислам дека тоа беше духовна работа. Отсекогаш сум сакал „брат“. И видов дека нешто не е во ред. Можев да го видам тоа во неговите очи. Повторно се приклучив на црквата пред пандемијата и го најдов Бог како ме води низ мојата духовна битка. И го изгубив татко ми поради пандемијата“, рече Стивен, според nbcnews.com .

И овој добар Самарјанин сакал да им биде пример на своите деца. „Јас, исто така, гледав на тоа како нешто што моите деца би можеле да го имитираат – не нужно со дарување орган – туку со гледање на други луѓе во нивните животи. Имаше многу молитви; Сè уште се молам за тоа. Верувам дека тоа е вистинската работа“, додава Стивен.

Ричард бил во црква кога Стивен се јавил и рекол дека резултатите од тестот покажале дека е одличен кандидат. Операцијата била извршена на Денот на вљубените во болница во Кливленд. На донаторот му требаат шест до осум недели да закрепне, а Ричард има шест месеци да закрепне.