Се омажила за момче од 10 години затоа што така налагаат обичаите – Правилата на Ромските свадби ќе ве изненадат (ВИДЕО)

„Кога ми најдоа сопруг, не ми се допадна – но тоа не беше ни важно бидејќи тие (родителите) веќе избраа. Ова се нашите обичаи – ако не ти се допаѓа твојот иден сопруг, не можеш да направиш ништо во врска со тоа. Подоцна ќе научиш да го сакаш“, вели младата Касандра, насмеана додека ги мие садовите.

Се омажила во 2020 година и сега живее со сопругот Јаша, кој тогаш имал дванаесет години. Тие живеат во заедница во мало место каде што живеат Ромите Калдерас . Овие Роми живеат во Русија повеќе од еден век, чувајќи ги своите обичаи од заборав. Иако нивните песни и ора се во голема мера заборавени, еден обичај кај Калдерашите сè уште следи: брак на малолетници.

Иако е 21 век, Калдераси се мажат многу млади. Момчињата се женат на возраст од десет до дванаесет години, додека девојчињата се мажат на возраст од петнаесет до шеснаесет години.

Ромите Калдераши дошле од Романија во Русија на крајот на деветнаесеттиот век. Нивното име е изведено од романскиот збор за котел, бидејќи тие биле познати по правење и продавање саксии. Калдерас не треба да се меша со таканаречените руски Роми, кои со векови живеат во Русија и имаат своја култура.

Калдераси зборуваат ромски дијалект со елементи на романски и руски, иако течно зборуваат и руски. На родителите им е задача да најдат невеста или младоженец за своето дете и воопшто не е важно дали децата се познаваат . Семејството Калдера верува дека децата на крајот ќе се заљубат и ќе научат да живеат во брак. За невестата се плаќа значителен мираз , во златни монети, вреден неколку илјади долари. Порано семејството на младоженецот морало да и купува фустани на невестата кои таа ќе ги носи во следните 10 години, но денес невестите претпочитаат да добиваат пари, за да можат да изберат модерни фустани за себе.

За време на ромска свадба , невестата и младоженецот не се бакнуваат, не играат заедно, ниту пак разговараат. Не брзајте бидејќи ќе имаат цел живот да се запознаат. Освен тоа, бидејќи се уште се деца, нивната врска ќе биде платонска за некое време. Родителите на младоженецот добро ја платиле невестата и сега очекуваат таа да биде вредна. Во првите неколку години грижата за куќата и семејството ќе биде главна задача на младата сопруга. После тоа ќе и биде дозволено да почне да заработува преку гатање.

Ромската свадба е голем настан за целата заедница: тоа е обред на премин во животот на возрасните, но исто така е и начин на заштита на традициите на Калдараш. Иако вклучува стапување во брак со потполно странец и стекнување на многу должности на млада возраст, свадбата останува еден од најубавите настани во животот на еден Калдараш, пишува rtd.rt.com .