Таа е сопственичка на Зара, а нејзиниот живот е повозбудлив од која било шпанска серија

Приказната за една од најмоќните жени во „Индитекс“, компанијата на Амансија Ортега, сопственичката на Зара, Флора Перез Марко, е вистински филм. Пред да се приклучи на фирмата на Аманси и да стане милијардер, Флора имаше живот како повеќето работнички семејства во Шпанија. Нејзините родители се преселиле од селото во работничката населба Лос Кастрос во А Коруња, а таа пораснала таму со своите седум браќа и сестри, пишува Zaphetna.rs

Романса во светот на модата
Мајка и шиеше, Флора научи од неа и на тој начин полека влезе во светот на модата почнувајќи да работи за Ортега. Кога Флора и Амансио се запознале, тој тогаш бил во брак со својата прва сопруга Росалија Мера и веќе имал две деца. Розалија го посветила својот живот на воспитувањето на своите деца (синот Маркос боледува од тешка церебрална парализа) и на бизнисот што го започнала со нејзиниот сопруг. Розалија беше и шивачка – не се експонираше премногу во јавноста и така беше во текот на дваесетте години колку што беше со Амансија.

Во двете децении што беа заедно, тие го лансираа она што ќе стане најголемата модна империја во светот. Сепак, имаше пресврт. Во 1984 година, Розалија на најлош можен начин дознала дека нејзиниот брак дошол до крајот: Амансио очекувал бебе со Флора. Иако Амансио и Флора на почетокот ја криеја својата романса, со раѓањето на нивната ќерка Марта, целата работа експлодираше и немаше враќање назад. Двајцата ја објавија својата врска, а Амансио се разведе од Розалија во она што се памети како еден од најскапите разводи во историјата на Шпанија.

Благодарение на постигнатото преку разводот, а со само 5% од акциите на „Индитекс“, Росалија успеа да ја освои титулата за најбогата жена во Шпанија. Од друга страна, Флора исто така беше јасна дека сака свој дел од семејната империја – тој удел ги вклучува нејзините тројца браќа и нејзиниот зет на лидерски позиции во Индитекс.

По венчавката на Флора и Амансија во 2001 година, таа веднаш стана директорка за финансии.

Оние кои ги познаваат велат дека се опседнати со тоа да ја задржат компанијата приземјена, да држат чекор со нејзините клиенти и да останат доследни на нејзините принципи за квалитет. Таа важи за столб на Амансија Ортега, која тој и денес ја нарекува „љубов“ во јавноста и најмоќна жена на „Индитекс“. Интересно е и тоа што нивното дете Марта го „узурпирало“ местото на најстарата ќерка на Аманасија, Сандра Ортега, станувајќи претседателка на „Индитекс“ минатата година.

Додека ги извршува своите должности на чело на Фондацијата Амансио Ортега, Флора ужива во она што отсекогаш го правела – играјќи карти со пријателите и шетајќи рака под рака со својот сопруг. Исто така, се вели дека не и е тешко да чисти или готви сама. На крајот на краиштата, иако сега е во клубот на шпанските милијардери, таа сепак не ги заборава своите корени.