Странец без нејзино знаење бесплатно го средил покривот на бабата

Иако не сакала, непознатиот без нејзино знаење бесплатно го поправал покривот на нејзината баба. Имаше посебен трик во ракавот. Стереотипот на домашниот изведувач е дека тие ќе се обидат да го извлечат секој денар од своите клиенти. Но, овој покрив е исклучок. Жанет Мекдоналд, баба во своите седумдесетти, отсекогаш била многу независна личност. Но, неодамна наишла на проблем кој не можела да го реши.

Кровот на нејзината куќа буквално се распаѓаше. Компанијата за поправка започнала со поправките, но тие се откажале бидејќи имале можност да направат подобра поправка. Така четири лица останаа во куќата со само дел од покривот. Компанијата што ја започна работата немаше да биде контактирана, а Мекдоналд веќе ги вложи сите свои заштеди во нивната работа. Потоа побарала помош од владата за да дојде некој чесен да и го поправи покривот. Но, се чинеше дека оваа одлука ќе трае многу долго.

Нејзината мака ја забележал Џереми Лок, кровџија кој живеел во близина на Мекдоналд. Со месеци возел покрај нејзината куќа и секогаш кога ќе видел дека никој не го поправа покривот, срцето му потонувало. Непознатиот решил бесплатно да го поправи покривот на бабата
Решил да го поправи бесплатно. Тој лично не ја познавал Мекдоналд, но знаел дека таа е стара и нема пари да плати на компанија за поправка.
Сепак, Мекдоналд ја одби неговата понуда, таа секогаш плаќаше за сè и не сакаше да земе ништо бесплатно. Таа беше решена да ги собере парите.

Лок мораше да се откаже. Подоцна се обидел да и понуди поправка за многу малку пари, но таа одбила. Тогаш Лок смислил план. Тој знаеше дека компаниите често трчаат наградни игри за бесплатни работни места. Еден ден отиде во Мекдоналдс со таков натпревар, односно наградна игра. Мекдоналд реши да се обиде да го внесе нејзиното име во тапанот за евентуално да добие бесплатен поправка. Се разбира, немаше натпревар, а нејзиното име беше едно на листата.

Неколку дена подоцна, Лок се вратил за да и каже дека победила – нејзиното име е извлечено и таа ќе добие бесплатна поправка на покривот. Мекдоналдс беше пресреќна, не можеше да поверува. Со поправка на покривот значително се подобри квалитетот на нејзиниот живот и животот на нејзините три внуци кои живееле со неа.

Лок за малку ќе се извлечеше од својата „измама“ да не беше неговата сопруга. Таа им кажала на своите пријатели за тоа, а тие ја рашириле добрата работа на Лок. Наскоро целиот град дозна што направил Лок. Набрзо дознала за Мекдоналдс и немала друг избор освен да го трпи – таа била исклучително благодарна. Тие се снимени и од локална телевизија.

Лок остана скромен иако поправките го чинеа речиси 9.000 долари.