Купил куќа и внатре пронашол богатство – Првин се израдувал, па следело разочарување

Шпанец кој купил стара куќа и почнал да ја реновира во ѕидовите пронашол банкноти наполнети во лименки „Nesquik“, но дел од парите отишле залудно. Тонјо Пињеиро пронашол вкупно шест кутии со околу 9 милиони стари пезети, кои денес би вределе околу 54.000 евра. Меѓутоа, неговата радост траеше кратко кога откри дека некои од белешките се толку стари што повеќе не може да ги замени.

Шпанската централна банка му соопштила дека го пропуштил рокот за вториот круг банкноти, откако пред јуни 2021 година успеал да купи околу 30.000 евра. Им се јавив, но ми рекоа дека веќе не е можно – изјавил градежен работник од Валенсија за весникот Ел Прогресо. Тоњо купил трошна куќа на Галиција за да живее кога ќе се пензионира, бидејќи израснал во тој крај. Беше напуштен четири децении, но потоа на Фејсбук забележа дека е на продажба и реши да го купи.

Куќата била запуштена и во многу лоша состојба, но меѓу срушените ѕидови и шут, Тоњо наишол на вистинско мало богатство со кое, како што вели, платил нов покрив. Претпоставувам дека се складирани во лименки поради влажноста. Сметките завршија малку оштетени, но другите не. Беа испеглани, неверојатно беше – рекол градежникот и признал дека малку се налутил кога дознал дека рокот за вториот дел од парите поминал.

Соседите им објасниле на новинарите дека куќата му припаѓа на Мануел до Сентес, работник во фабриката за тули Канабал кој станал трговец со говеда. Тој умре без наследник, оставајќи го своето богатство скриено во ѕидовите.

Според познавачите, Мануел криел и готовина во разни земјоделски машини кои потоа ги продавал, заборавајќи што има внатре.