За чудо преживеала пад од висини од 4 километри – Била свесна цело време (ВИДЕО)

Американка за чудо преживеала пад од височина од повеќе од 4 километри откако ногата и се заплеткала во падобран. Џордан Хетмејкер , од Вирџинија Бич, САД, го направи своето прво скокање со падобран во 2015 година и веднаш се заљуби во скокањето со падобран. 35-годишната девојка подоцна одлучила да тренира за лиценца, која би и овозможила сама да скока со падобран, но на 14 ноември минатата година, 2021 година, на нејзиниот шеснаесетти скок, нешто тргна наопаку, но таа имаше среќа што не беше. нејзиниот последен скок

По околу десет секунди слободен пад, таа се оддалечи од авионот и го повлече јажето за да го ослободи падобранот, но пилотската шахта – помалата што излегува пред главната капа на шахтата – беше обвиткана околу нејзината нога. Ногата тогаш ѝ висеше во воздухот додека паѓаше со 201 км/ч, без ништо да ја забави, а додека очајно се обидуваше да се ослободи, нејзиниот резервен падобран автоматски се распореди.

Тресењето на ослободувањето ја катапултирало главната крошна за падобран од нејзината торба, а двата надуени падобрани одлетале еден од друг туркајќи ја на земја уште побрзо. Сè се случи многу брзо. Немав размислувања бидејќи се вртев па не знаев што се случува – се присетува Џордан. Таа удри во земјата 20 секунди откако го повлече слободното јаже и остана свесна цело време – иако можеби сакаше да не го стори тоа.

Прво се обидов да се турнам од земја, а кога не можев ништо да мрднам, првата мисла беше дека сум парализирана – рекла таа. Прво удрив со левата нога, а потоа се одбив од задникот и слетав на лицето и така го скршив грбот. Тоа беше само исклучително болно чувство на печење низ мојот долен дел од грбот и по нозете – се присети таа. Брза помош ја однела во општата болница Сентара Норфолк, каде и било кажано дека скршила поголем дел од долниот дел од грбот, тибијата и глуждот и се здобила со повреда на ‘рбетниот мозок.

Џордан мораше да помине поголем дел од еден месец во болница, каде што лекарите и го декомпресираа ‘рбетниот мозок, пред да се подложи на операција на спинална фузија за отстранување на коскените фрагменти. Таа имаше и операција каде што лекарите мораа да и ја „поправат“ скршената тибија и глуждот.

И покрај сето тоа, таа остана благодарна и позитивна. Бев многу благодарна што останав жива – се присетува таа. Таа сега планира двонеделно патување до Монт Еверест и покрај фактот што сè уште страда од аспекти на нејзината повреда на ‘рбетниот мозок.