Отворено првото „поштенско сандаче“ за анонимно оставање несакани бебиња

По 3 години судски спор, белгиската невладина организација „Корвија“ конечно доби овластување да го отвори првото „поштенско сандаче“ за анонимно оставање новороденчиња во Брисел. Поставувањето на овие мали кабини за оставање бебиња е направено со намера да се избегне понатамошно напуштање на новороденчињата на непознати локации. „Поштенското сандаче“ функционира така што мајката, под претпоставка дека таа е таа што доаѓа да го остави детето, мора да го помести стаклото.

Внатре има загреано креветче за оставање на бебето. До креветчето има плик кој содржи уникатно парче сложувалка. Со ова парче од сложувалката, мајката подоцна ќе може да го идентификува своето дете ако сака.

Покрај тоа, постои опција за оставање на личните податоци на мајката. Кога ќе се затвори чашата, мајката или кој и да го донел детето веќе не може да го бара тоа.

Веднаш по затворањето на прозорецот се вклучува алармот, а дежурниот да го земе детето доаѓа дури кога на снимката ќе види дека си заминал тој што го оставил бебето. Веднаш потоа се известува лекарот да ја прегледа здравствената состојба на новороденчето и се известуваат надлежните органи.

Целта на сето ова е во случај на несакана бременост, мајките да не се одлучуваат за абортус, туку доколку не се во можност да го задржат или не го сакаат детето, барем на овој начин да му дадат живот.