ЕВЕ ШТО МИСЛИ НАЈПАМЕТНАТА ЖЕНА НА СВЕТОТ: Ќерките треба да го носат моминското презиме на својата мајка, а синовите на таткото

Најинтелигентната жена на целиот свет живее во изолација и во целосна анонимност Марлин вос Савант е родена како Марлин Мек, но толку долго не го задржала презимето на нејзиниот татко. Рано почнала да верува дека треба да се задржат предбрачните презимиња, за синот да го преземе татковото, а ќерката мајчиното. Така таа стана Merlin vos Savant (експерт), што и одговара. Таа и понатаму е жената со највисок коефициент на интелигенција во светот.

Додека била 10-годишно девојче, направила два теста за интелигенција. Првиот беше тестот Стенфорд-Бинет и вклучуваше збир на прашања кои ги мерат когнитивните способности преку пет фактори. Вториот беше тестот Мега, дизајниран за мерење на коефициентот на интелигенција над 145. Според тестот Мега, неговиот IO беше 186, а според скалата Стенфорд-Бинет беше 228.

По кратката анализа, експертите заклучиле дека овој десетгодишник има ментални способности на 23-годишник. Триесет години подоцна, тој ќе влезе во историјата како личност со највисок коефициент на интелигенција во светот, која исто така го држеше тој рекорд во Гинисовата книга на рекорди се додека таа категорија не беше укината во 1990 година.

И покрај нејзиниот невиден коефициент на интелигенција, нејзиното образование беше како секое друго. Таа отиде во локално средно училиште и работеше во продавницата на нејзиниот татко. Почнала да студира на Факултетот за општествени науки, а потоа се преселила да студира психологија на Универзитетот во Вашингтон, од кој се откажала по две години. Во раните 80-ти се преселила во Њујорк и почнала да гради кариера во пишување, пишувала и квизови за интелигенција за магазинот Омни пред да се вработи во Парада. Таа напиша колумна и луѓето и пратија прашања на кои таа ќе одговори. Во 1987 година се омажила за Роберт Јарвик, еден од дизајнерите на вештачкото срце Јарвик-7.

Таа подоцна стана главен финансиски директор во Jarvik Heart Inc. Тие двајца тогаш беа познати како најпаметниот пар во Њујорк. Со текот на годините, имаше дебата за автентичноста на тестовите што го мереле нејзиното ниво на коефициент на интелигенција, бидејќи сегашните верзии не дозволуваат резултати над 170. Самата таа тврди дека ова е малку нејасна област, бидејќи интелигенцијата веќе не е толку лесно да се измери . Постојат илјада фактори кои можат да влијаат на менталната способност и интелигенција, а не сите тестови се доволно опремени за да се справат со се.

Таа е без сомнение една од, ако не и најпаметната личност на светот, но Мерлин вос Савант целосно се држеше подалеку од секакви рефлектори. А таа остана анонимна, сосема обична жена, колумнист и авторка која објавила неколку книги.