Црн пар доби бело бебе со руса коса и очи: Таа е нашето „прекрасно бебе“

Еден црн нигериски пар доби бело бебе со руса коса и сини очи. Нејзината мајка ја нарече прекрасно бебе. Во 2010 година, нигериската двојка Анџела и Бен Ихегборо се најдоа на насловните страници откако за чудо добија бело бебе. Тие беа возбудени чекајќи го своето девојче откако веќе добија два постари сина. Сепак, тие биле шокирани кога конечно ја запознале својата ќерка. Таа е бело бебе со руса коса и сини очи.

Бен се пошегувал дека бебето не е негово, но сепак бил прилично сигурен дека таа е неговата ќерка. „Секако дека е мое. Мојата сопруга ми е верна“, изјави тогаш Ихегборо. „Дури и да не беше, бебето сепак немаше да изгледа така.

Бело бебе
Лекарите и научниците се обиделе да истражат зошто црна двојка од Лондон родила бело бебе. Експертите за генетика дадоа три веројатни објаснувања за инцидентот: Тоа е резултат на мутација на ген единствен за неа. Ако ова е вистина, се очекува таа да го пренесе генот на нејзините идни деца, а семејството Ихегборо би можело да очекува повеќе белци.

Еден од нивните родители можел да има бел претходник. Долгиот неактивен бел ген се пренесува со генерации и се појави сега.
Детето има мутирана верзија на генетска состојба, албинизам. Едноставно, и недостигаше целиот пигмент во телото.
„Таа и онака не изгледа како албино дете. Не како оние што сум ги видел во Нигерија или во книгите. Таа само изгледа како здраво бело бебе “, рече отец Бен подоцна во едно интервју.

Но, без разлика како изгледаше девојчето, нејзините родители и браќата со задоволство ја прифатија во своето семејство. Анџела дури и го нарече чудо.

„Таа е прекрасна, прекрасно бебе“, рече таа.