Желбата да му удоволите на сите е сигурен пат кон вашата пропаст – 15 лекции од психолог кој целосно го менуваат животот

Михаил Литвак е еден од најпознатите руски психолози на денешницата. Светската слава ја стекна со книгата „Психолошко акидо“. Неговата мудрост е лесно да се разбере и следи, а резултатите се неизбежни. Дали сакате да ја промените вашата судбина? Можно е“, вели Михаил Литвак, доктор, член на Руската академија за природни науки.На прашањето зошто мисли дека надежта не е добра, Литванија рече:

„Многу луѓе се надеваат и не прават ништо друго освен тоа. Жените чекаат витез на бел коњ кој ќе промени се. Иако во исто време луѓето сфаќаат дека тоа не е реално, тие сепак се надеваат и чекаат“. Пред 20 години бев традиционален лекар – вежбав и хипноза. Му помогнав на пациент кој се лекуваше од зависност од др*га. По хипнозата се чувствувал подобро, но тоа не го научило да си ги реши проблемите. Потоа почнав да ги учам пациентите на правилата за психолошка комуникација. Надежта дека ќе биде подобар не беше ни доволно блиска. Мора да работите на решавање на проблемот“.

Луѓето понекогаш се наоѓаат во виор од негативни емоции и многу им е тешко да излезат од нив. Негативната средина го отежнува водење здрав и среќен живот. За да помогне да се урне оваа бариера што стои на патот на среќниот живот, познатиот психијатар Михаил Литвак смислил пристап што го нарекува „психолошко аикидо“. Верува во напорно работење на себе и подобрување на околностите, но верува и дека некои работи не треба да се бркаат по секоја цена. Среќата ни доаѓа само кога ќе се опуштиме и ќе престанеме да ја бараме на секој агол.

Собравме 15 правила на овој мудар човек кои ќе ви помогнат да го подобрите животот: Задолжително испланирајте ги своите постапки и добро организирајте го животот, а како резултат на тоа ќе следи среќа. Ако навистина сакате нешто, не двоумете се и не барајте нечија дозвола за тоа. Во оваа ситуација, само вие сте важни. Не се чувствувајте лошо ако некој е таму каде што сакате да бидете. Сè се случува токму кога треба. Споделете ја радоста со пријателите и непријателите. Оние кои ве сакаат ќе бидат среќни, а другите ќе бидат вознемирени.

Убаво е да разговараш со пријател, корисно за непријателот. Кога човек нема цел, тој ништо не гледа јасно. Целта го изострува погледот на светот. Депресијата му се дава на човекот за да може да размислува за себе. Не ги потценувајте луѓето. Научете да живеете за себе. Отфрлете го чувството на потреба постојано да се докажувате некому. Во спротивно, ќе го поминете животот живеејќи за другите.

Тргнете по вистинскиот пат, а не по лесен. Не плашете се да разговарате со луѓето, особено со оние што штотуку сте ги запознале. Тие всушност можат да имаат позитивен ефект. Никогаш не знаеш што можеш да научиш. Сакате да знаете кој е вашиот најголем непријател? Погледни се во огледало. Победете го и другите ќе се покорат. Среќата е производ на убаво организиран живот.

Ако сакаш да докажеш нешто некому, постоиш само за таа личност. Ако постоиш за себе, тогаш не треба никому ништо да докажуваш. Не знам точно кој е патот до успехот, но знам дека патот до неуспехот е желбата да се задоволат сите.