Kреативност – Туриле бетон на стара дрвена палета. Тоа што го направија е вистинско ремек дело


Ако постои една вистина која е константна со текот на времето, тоа е дека нема ништо повкусно од пицата. Дури и неуспешната пица е сепак многу вкусна. Сепак, постои начин да се подигне уметноста на правење пица на сосема ново ниво. Секој знае дека највкусното парче пица е онаа веднаш од рерната.

Некој генијалец се сетил како можете да направите пица во вашиот двор како во најексклузивните пицерии. А вкусот е навистина неверојатен.
За да започнете, потребни ви се неколку работи. Најпрво наострете го песокот. Градежен песок, цемент, агрегат и кофа, или тенџере, за оџакот, мистрија, сад за мешање, тули отпорни на топлина, голем најлон, пена и дрво за обликување, дрвени палети, завртки и пила.

Прво, треба да создадете основа за печка за пица на рамно парче земја. Како основа поставуваме дрвена палета и потоа од иверица правиме четири подигнати делови по рабовите на палетата. Потоа треба да се направи смеса од цемент, песок и агрегат, со сооднос 1:2:4 и да се истури во преднапрегнатата „рамка“ Потребно е подлогата да биде што порамна.

Не е лоша идејата грубо да ги поставите циглите, пред да ги зацементирате заедно, за да можете лесно да видите каде треба да оди секоја тула и дали има потреба да се исече. Сега кога имате план каде оди секоја тула, можете да започнете со цементирање. Прво направете го сводот, кој треба да биде околу 2/3 од самиот шпорет. Овие момци користеле пена за полесно поврзување на деловите.

Измешајте цемент и песок, во сооднос 1:3, и со оваа смеса пополнете ги шуплините околу основата и самиот свод. Сега ја имате основата на целата ваша печка! Сега покријте сè со најлон и почнете да го пополнувате центарот со песок.

Калапот е тој што ќе ја држи целата рерна на место. Најлонот исто така помага цементната основа и песокот да не дојдат во контакт. Сега можете да ги редите вашите тули во калапот и да ги поврзете со цемент. Не заборавајте да додадете оџак. Сега е потребно сè да се покрие со цементната смеса што ја користевме претходно (со сооднос 1:2:4).

Откако цементот ќе се исуши (што може да потрае неколку дена), можете полека да го извлечете најлонот. Пред да почнете да ја користите рерната, за секој случај запалете оган внатре, за сите делови да се исушат. Сега е време за она што сите го чекавме.

Вашата рерна е подготвена и се што треба да направите е да ја ставите пицата внатре. Дали некој е гладен?

Споделете ја оваа фантастична идеја со вашите пријатели