Мајмунот кој живееше сам доби мајмунче – Сите беа вчудоневидени, а сега најпосле ја открија нејзината тајна – Еве од каде дошло мајмунчето

Женскиот мајмун гибон , Момо, кој живеел сам во кафез, добил бебе во 2021 година, а чуварите на зоолошката градина во Јапонија конечно знаат – како. Сега, две години подоцна, откако беше направен ДНК тест на примерок земен од младенчето, зоолошката градина откри кој е таткото. Тие дури изнесоа теорија за тоа како се парат гибоните.

Тестот покажал дека таткото – Ито, 34-годишен држел гибон, кој се наоѓал во соседното куќиште, во моментот кога Момо приближно останала во друга состојба.


Зоолошката градина соопшти дека веруваат дека Момо и Ито успеале да се парат низ мала дупка во челичната плоча меѓу нивните кафези. Дупката беше со дијаметар од околу 9 милиметри.

Мајмунчето кое се уште нема име, сега тежи околу два килограми, е здраво и добро напредува под будното око на својата мајка. Бебето гибон ни е скапоцено, ќе продолжиме добро да се грижиме за него и да се надеваме дека ќе има здрав долг живот – изјави Хидеки Хисано, заменик директор на зоолошката градина.

Гибоните се меѓу најмалите мајмуни и се познати по гласните звуци налик на песна што ги испуштаат. Тие се познати и по тоа што можат да скокаат од гранка до гранка со брзина до 55 милји на час. Постојат десетици видови гибони кои живеат главно во Азија, почнувајќи од североисточна Индија до Кина, па сè до архипелагот Борнео.

Популацијата на гибони во дивината се намалува и тие се наведени како загрозени видови од страна на Меѓународната унија за зачувување на природата, бидејќи нивното живеалиште е загрозено од човечки активности како што се сеча на дрва, рударство и изградба на патишта