Семејството го ослободило заробениот кит, но не очекувале на ваков начин да им се заблагодари

Семејство ослободило заробен кит за кој се сомневале дека е мртов, а тој им се заблагодарил на прекрасен начин.

Мајкл Фишбек и неговото семејство многу ги сакаат животните. Всушност, Мајкл го ко-основал The Great Whale Conservancy, организација посветена на зачувување на китовите. Една зима, семејството освоило наградно патување во Калифорнискиот залив за да фотографира ретки китови, но таму наишле на нешто трагично.

Грбавиот кит лебдеше по водата, не се движеше. Семејството се сомневало дека тој е мртов. Му пријдоа да проверат дали е жив. Мислеле да се свртат, но тогаш китот мрднал. Тие сфатија дека можеби има мали шанси да го спасат. Мајкл скокна во водата за да види дали може да помогне.

Мајкл видел дека животното е фатено во мрежата и не може да се ослободи. Тој се обиде да му покаже на китот дека ќе направи се што може за да го спаси.

Иако китот бил заробен, сепак бил многу силен, па Мајкл морал да биде многу внимателен доколку сака да остане жив. Внимателно го испита китот. Неговите перки беа заплеткани и влечени надолу за мрежата.

Мајкл успеа да ослободи една перка, но тоа не беше доволно. Семејството се обидело да повика помош, но не добиле јасен одговор дали навистина ќе дојде помош, па решиле да ги преземат работите во свои раце.

Мајкл се обиде да ја пресече мрежата околу перката. Тоа беше многу тешка работа, но Мајкл успеа. Китот сега можеше малку да плива, но сепак ја влечеше мрежата. Така, семејството морало да го следи китот повеќе од 100 метри.

Кога китот се изморил, семејството продолжило да ја сече мрежата. По половина час пуштиле уште една перка. Сега дојде редот на опашката. Тоа беше најтешкиот дел од работата. Целото семејство даде се од себе за да го ослободи китот. На крајот успеаја. Китот препливал преку 100 метри, а потоа скокнал од водата како да сакал да му каже „благодарам“ на семејството кое го спасило.

Мајкл и неговото семејство беа многу уморни и исцрпени. Но, нивните напори вродиле со плод – китот бил слободен и продолжил да скока во водата во нивна близина.

Во текот на следниот час, китот, кого семејството го именуваше Валентина, го следеше нивниот брод и постојано излегуваше на површина – беше очигледно дека тој е многу благодарен на ова прекрасно семејство.