Школувана жена не смее да се омажи за мајстор – еве зошто, причината е само една

Популарниот руски психолог Михаил Литвак раскажа приказна од неговиот кабинет за страницата Econet.ru: „Еден ден тој дојде во мојата канцеларијa. Нејзиниот проблем беше ова: Таа не можеше да најде маж за себе. Марија е образована и многу успешна директорка на компанија. Зад себе има пропаднат брак и две возрасни ќерки. Таа е успешна жена во секој поглед освен во љубовта. Марија сакаше. Беше лудо за заљубена во нејзиниот сопруг. Затоа се омажи за него.

Додека се едуцираше и „грабнуваше“ напред, градеше завидна деловна кариера, нејзиниот сопруг беше обичен работник во компанија со просечна плата. Тој немаше желба за професионален напредок. И додека кариерата на Мери се развиваше, како што таа одеше на врвот, тој стануваше сè понезадоволен и нивниот брак страдаше многу. Еден ден, Марија отворено го праша што да прави, со цел да го спаси нивниот брак.

Остави работа и грижи се за семејството, беше неговото барање. Марија се согласи. Таа поднесе оставка и стана домаќинка, сето тоа поради „мирот во куќата“. Сепак, тој мир никогаш не дојде. Зошто? Сопругот беше огорчен, ништо не му одговараше. Му пречеше Марија, која седеше понизно дома. Сè го потсети дека таа успеала во животот, а тој некако не. Бидејќи ситуацијата во бракот не се подобри дури и по неколку години, Марија реши да се разведе. Таа го напушти сопругот и започна од почеток.

Самостојно ги школувала своите ќерки, повторно ја подигнала својата кариера од пепел, но сепак немала среќа во љубовта. Затоа се сврте кон психолог. Еве кој беше нејзиниот проблем: Ако вашиот партнер не расте и не се развива со вас, тогаш оставете го без двоумење. Не обидувајте се да го промените. Не трошете време. Мери се жалеше на неправда, затоа што оние мажи што ми се допаѓаа (успешни бизнисмени) покрај себе имаа домаќинки, мајки, без кариери и успех.

Оние мажи кои ја сакаа Мери беа претежно жени за кои не станува збор. Мојот совет до Мери беше да погледне малку во исклучително успешни деловни луѓе кои имаат исти интереси како неа. Ако погледнете доволно долго, ќе најдете начин да го пронајдете она што го барате. Затоа, жени – пишуваат докторски дисертации, фаќајте напред и никогаш не гледајте назад.

Не гледајте во луѓето под вас, тие само ќе ве влечат на дното. Ништо добро нема да дојде од тоа. Дури и ако целосно се промените, станувате она што тој го бара од вас – дури и тогаш нема да бидете добри со него, пренесува „Стил“. Подобро отколку воопшто. ”