Синот на фармерот му кажал дека неговиот соученик НЕМА ШТО ДА ЈАДЕ. Еве што направи таткото…

Еден ден, синот на фармерот Џонатан Лолер од Индијана дошол дома од училиште шокиран, пишува Little Things. Открил дека еден од неговите соученици гладувал.

Лолер не можеше да поверува. Живееле во област полна со фарми. А потоа имаше деца кои гладни одеа на училиште. Лолер знаеше дека мора да направи нешто во врска со тоа. Во продавниците се продаваше претежно нездрава храна, а местата каде што можеше да се купи квалитетна храна обично беа предалечни за луѓе без сопствен превоз.

Локалните фармери сами одгледуваа храна, а доколку им требаше нешто, тие би избрале да ја купат. Тогаш Лолер го промени начинот на кој се водеше неговата фарма. Од фарма ориентирана кон профит премина во организација за помош во храна.

Човекот ја испраќа својата жетва во народни кујни, продавници за сиромашни и други хуманитарни организации. Сега тој ги охрабрува другите земјоделци да донираат дел од својот род за помош на гладните.

Лолер, исто така, помага во обуката на воените ветерани да започнат свои фарми. „Доколку сите така помагаат и ги хранеле своите соседи, поголемиот дел од проблемот со гладот ​​ќе исчезне“, вели Џон Витакер од Midwest Food Bank, пофалувајќи ја организацијата на Лолер.