ВИДЕО: Непознат маж беше покрај нејзината врата – таа се преплаши кога сфати што прави

Една жена се згрозила кога видела маж како клечи покрај вратата и се обидува да влезе во нејзината куќа преку вратата од кучето и покрај камерите и предупредувањата. Нешто за домашен аларм им дава на луѓето чувство на сигурност. Без разлика дали имате самозапалливи светла, камери или паметни ѕвончиња на вратите или каква било комбинација на безбедносни мерки што се нудат, никогаш не сте целосно безбедни.

Луѓето секогаш ќе најдат начин да направат нешто лошо ако сакаат. За жал, тоа го имала една жена од Калифорнија кога маж се обидел да влезе во нејзината куќа преку вратата од кучето и покрај камерите и предупредувањата. Тоа беше еден од најстрашните моменти во нејзиниот живот – но таа собра храброст да ги предупреди другите луѓе…

Лекси Линберг била сама дома со својата пудлица Стела, кога слушнала некој на влезната врата. Таа претпостави дека тоа е доставувачот. Но, кога слушнала звуци од задната врата, се преплашила. Очигледно е дека оваа личност имала нешто лошо на ум. Во едно интервју таа изјави дека е во шок, но направила се што може за да се заштити.

„Бев изненаденa што возрасен човек можеше да помине низ вратата од кучето… Бев најгласнa колку што можев, тој знаеше дека сум дома, дури и го пуштив моето куче да излезе kaj него.“ За среќа, таа успеа го исфрли од нејзиниот имот пред да се случи нешто, се случи многу лошо. Но, не е прв пат криминалец да користи врата од куче за да добие пристап до туѓ дом.

Една веб-страница објаснува начини на кои можете да го заштитите вашиот дом ако имате врата за куче. Не треба да ја ризикувате вашата безбедност за удобноста на вашето куче. Веб-страницата вели: „Секогаш одлучете се за цврста кучешка врата која има вградена брава за заклучување. Заклучете ги ноќе и кога излегувате од дома за да спречите кражби.

Електронските врати за кучиња имаат микрочип што можете да го ставите во јаката на вашето куче, така што тие ќе се отклучат само кога ќе се приближи кучето.

Ова не е совршено решение бидејќи доаѓањето на крадец ќе предизвика вашето куче да се приближи до вратата и на тој начин да ја отклучи. Во исто време, тоа не е гаранција дека натрапникот нема да може да ги отвори насилно, но ќе може да го блокира влезот на поголемо лице или животно.

Најдобро е да инвестирате во поголема и посигурна врата со брава. Заменете ја пластичната бариера што доаѓа до вашата врата со метална или дрвена преграда преку ноќ или во моменти кога вашето домашно милениче не треба да излезе надвор од куќата или обратно. Поставете ја вратата од кучето подалеку од очите на јавноста, на незабележливо место.

Изберете ѕид, а не предна или странична врата, и во област каде што човекот не би очекувал да биде тој премин. Добра локација за вратата е место свртено кон градината или задниот двор (кое исто така треба да биде обезбедено со висока ограда или капија).“ Овие едноставни трикови можат да ве заштитат во слична ситуација. Не сакате сами да се справувате со провалник.