ИСПОВЕД НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА: „Учествував во абортус, останав без зборови!

Марија (26) е медицинска сестра која пред два месеци, по неколку години работа во болница, заминала во Англија, каде што добила врвна работа, медицинска сестра инструменталистка во операциона сала. Отсекогаш повеќе ја сакала медицината отколку медицинската сестра, па затоа е исклучително задоволна од оваа работа. Од кога си замина, секоја недела ме контактира преку Скајп за да ми раскажи за нови медицински процедури во кои учествувала. Со најголема радост ми раскажуваше за пораѓања, царски резови, успешни реанимации на многу мали бебиња и двете ќе се смееме гласно на авантурите на нејзиното ново работно место.

Сè додека еден ден повторно ми се јави и со несигурна насмевка ми рече: „Учествував во абортус!“ Останав без зборови, а таа, гледајќи ја мојата реакција, веќе не беше толку воодушевена. Од моја страна следеа многу прашања: Па зошто? Дали се молеше за мајката и бебето? Таа само молчеше! Гледајќи дека не е ни свесна што се случило, ја прашав, добро, како си? „Искрено беше тажно“, рече таа, додавајќи, „но најдоброто од се, отсекогаш мислев дека се уште е фетус во 12-та недела од бременоста, но тоа е бебе, мало бебе!“

„Ја знаете ли таа слика што сите ја споделуваат на Фејсбук со бебиња од 12 недели во раце? праша таа. „Бебето изгледа токму така. Значи, образованата медицинска сестра, 26-годишна девојка се шокираше бидејќи детето не е фетус (претпоставувам сите имаат слика од полноглавче во главата), па сега е појасно зошто толку многу жени во светот паѓаат за оваа лага претставена преку најобичната игра со зборови. Воопшто не е фетус, тоа е мало божјо суштество кое го вадиме од мајката и на крајот го фрламе во медицински отпад.

Но, на светот му беше претставена уште една лага, која Марија се обиде да ми ја каже на почетокот на разговорот, велејќи: „Не гледаат сите на тоа како што гледаш ти“. Затоа ја прашав што се случи со мајката. Дали го издржа тоа како обична медицинска процедура. „О, не, беше стресно“, рече Марија, додавајќи: „

Мајката веќе има едно дете, а кога се разбуди од анестезијата, праша; дали моето бебе го нема И кажав дека да, а таа пукне во страшни солзи, едвај ја смиривме“. „Ти беше токму таму“, додаде таа, „Мислам дека ниту една мајка едноставно не може да го преболи тоа, но тоа беше нејзиното бебе! Ја замолив Марија да се моли и за бебето и за мајката.