Оваа приказна ќе ви донесе солзи: Како мачка скитник ми одржа важна животна лекција…

Оваа мачка само сакаше да биде сакана, некој да и покаже малку сочувство и да и дозволи да ги сака. Срцето ќе ви се скрши кога ќе прочитате низ што морала да помине во животот, но ќе научите и важна животна лекција. Сите што живееја во моето маало знаеја кој е Ружни. Грдата беше мачка скитник.

Грдата сакаше три работи во животот – да се кара, да јаде ѓубре и да „сака“. Овие три работи, во комбинација со уличниот живот, имаа големо влијание врз Ружни. За почеток, тој имаше само едно око, а на местото на другото имаше отцепена дупка. Немаше ни уво од истата страна, одамна ја скрши левата нога, но никогаш не заздрави како што треба, па секогаш изгледаше како да ќе се сврти на левата страна.

Одамна ја загуби опашката во тепачка, остана само трупот кој постојано се грчеше. Тој беше сива мачка, но беше тешко да се види бидејќи главата и вратот му беа покриени со рани. Дури и неговото тело беше полно со жолти стврднати красти. Секој пат кога луѓето ќе го видат тоа, ќе реагираат на ист начин. „КАКВА СТРАШНА И ГРДА МАЧКА!“, би рекле.

Им рекле на своите деца ни случајно да не го допираат бидејќи е толку ужасен, возрасни и деца го гаѓале со камења, го полевале со вода, го исфрлале од дворот и го тепале со стап доколку се обидел да влезе во нивниот дом.

Грдиот секогаш реагираше на ист начин. Ако некој го испрскаше со вода од црево, тој само ќе стоеше таму, трпејќи ја водата додека не застанат. Кога некој би нишал кон него, тој би се оттурнал како нешто да крие. Најтрогателно беше кога ги гледаше децата како си играат. Ќе се обиде да им пријде, мјаукајќи тивко и туркајќи ја главата во нивните раце, молејќи ги за некаква нежност и љубов.

Еден ден, Грди очигледно барал нежности од хаските на соседот. Тоа не им се допадна и лошо го нападнаа. Во мојот стан ги слушнав неговите очајни мјаукања и побрзав да му помогнам. Кога пристигнав, веќе беше доцна – беше јасно дека неговиот тажен живот е речиси завршен. Грдиот лежеше во локва со сопствената крв, а нозете и задниот крај му беа извртени под чуден агол додека огромна дупка се отвори на предниот дел од неговото тело. Кога го зедов и се обидов да го однесам дома, се слушаше како подсвирква и ржеше, борејќи се да го оставам.

Сигурно имал страшни болки. И тогаш се случи нешто неверојатно. Додека го држев во раце, ја почувствував неговата муцка на моето чело. Ја турна муцката во мене и се обиде да се погали и покрај страшната болка што ја чувствуваше. Во целата негова агонија, таа грда стара мачка сакаше малку љубов и внимание.

Во тој момент помислив дека Грдата е најубавата и најмила мачка што сум ја видел во животот. Ниту еднаш не се обиде да ме изгребе или касне, па дури и да побегне од мене. Лежеше во моите раце, апсолутно верувајќи дека некако ќе успеам да му ги олеснам маките. Грдата мачка умре во моите раце пред да стигнам до станот, но долго го држев во раце, размислувајќи за тоа како една обична улична мачка со лузни успеа целосно да го промени моето мислење за тоа што значи да се има чиста душа, да се сака искрено и целосно.

Ружни ме научи повеќе за давање и сочувство отколку што можеа да направат илјадници книги, експерти, емисии… За тоа јас сум му вечно благодарен. Тој имаше лузни однадвор, по телото, но јас ги имав одвнатре и крајно време беше да почнам да ги лекувам и да научам да сакам длабоко и искрено. Да се ​​предадам безрезервно на оние за кои се грижам.

Многу луѓе сакаат да бидат побогати, поуспешни, попопуларни… Што се однесува до мене, секогаш ќе се трудам да бидам Грда. Споделете ја оваа возбудлива приказна со луѓето за кои се грижите.