Оваа жена е феномен која преживеала 2 инфаркта и предупредила – “Поради ова знаев неколку дена порано”

„Почувствував страшна вртоглавица, толку силна што не можев да фатам воздух. Кога почнав да се сопнувам низ собата и чувствував многу мачнина, му се јавив на сопругот“, раскажува Никол. Мајката на две деца го доживеала првиот срцев удар кога имала 38 години. Две години подоцна истото сценарио се повтори, а во својата исповед истакнува дека симптомите ги почувствувала уште пред години.

Никол од Мелбурн открива дека денови пред клучниот ден почувствувала вртоглавица и чудни блесоци на топлина. Сè почнало да се влошува една вечер, кога ги заспала децата. Симптомите наеднаш се засилиле. „Почувствував страшна вртоглавица, толку силна што не можев да фатам воздух. Кога почнав да се сопнувам низ собата и се чувствував многу мачнина, му се јавив на сопругот“, раскажува Никол.

Чувствувала силна болка во вилицата, а нејзиниот сопруг потоа повикал брза помош. Според неа, во тој момент знаела дека нешто сериозно се случува, иако симптомите не ги поврзувала со срцев удар. Ниту лекарите кои излегле на терен не ги препознале споменатите симптоми. „Ми рекоа дека најверојатно се работи за гастроентеролошки проблеми и дека најдобро би било да отидам во болница на преглед.

Направија ЕКГ и веднаш забележав на нивните лица дека нешто не е во ред. Знаев дека ништо добро не ми се случува“, рече таа. Никол билa однесенa на итна операција, а лекарите откриле дека дури 80 отсто од десната коронарна артерија е блокирана. Потоа и вградиле четири стента, но две години подоцна, во пресрет на нејзиниот 40-ти роденден, се случило истото. Никол ималa инфаркт и овој пат имал 95 отсто блокада на истата артерија.

Нејзе и бил вграден уште еден стент. Никол ја објасни разликата помеѓу првиот и вториот инфаркт. „Вториот беше опишан како почетен инфаркт бидејќи овој пат успеав да реагирам навреме. Тоа е застрашувачко. Се сеќавам дека во една прилика моите деца гледаа како лекарите ме изнесуваат од станот на носилки.

Се обидувам да им дадам до знаење на моето семејство што се случува со мене, да не се грижат премногу и секогаш им велам дека на мама ќе биде добро. Дури ги научив како да користат апарати за притисок и да знаат кога и како да се јават во итната помош“, вели Никол и додава:
„Гледајќи наназад, дури сега сфаќам дека чувствував многу симптоми години пред срцевиот удар. Едноставно не ги гледав како нешто сериозно. Еден од тие симптоми бил хроничен замор.

Мислев дека доаѓа бидејќи бев исцрпена, не верував дека тоа е знак за поопасен проблем“, рече таа. „Сакам луѓето да знаат дека вакво нешто може секому да му се случи. Јас не сум пушач, не припаѓам на некоја ризична група на луѓе, ниту пак некој од моето семејство има проблеми со срцето.

Во случај на било каков сомнителен симптом реагирајте навреме и не случајно го игнорирајте, може да ви го спаси животот“, заклучува тaa