Таа ослепела, но тој никогаш не се откажал од неа: Нивната приказна е доказ дека љубовта е посилна од сите неволји

Девојката ослепела едно утро додека ја завршувала првата година на факултет, но младиот човек што тогаш го запознала никогаш не се откажал од неа. Приказната за Софи Кора (24) е потсетник за сите луѓе дека никогаш не треба да се губи надежта и дека љубовта може да биде посилна од сите неволји. Пред пет години, животот на оваа млада девојка ненадејно се промени за само еден ден.

Имено, тоа бил денот кога Софија ја завршувала првата година на факултет, а како што вели, се разбудила и почувствувала дека нешто не е во ред. Додека возела на час, сфатила дека сè станува матно. На предавањето не можела да прочита ништо напишано на таблата, па дури ни на листот пред неа.

Ненадејната паника во која се нашла ја натерала да се запраша дали умира. Се испостави дека таа има состојба наречена кератоконус, која предизвика губење на видот. Кај оние кои страдаат од оваа состојба, доаѓа до прогресивно влошување на видот, зголемување на диоптријата, појава на заматен вид и чувствителност на светлина.

Бев хистерична неколку недели и паднав во депресија додека светот ми се преврте наопаку – рекла Софија. Без разлика на состојбата, таа одлучила да не го напушта факултетот, туку се префрлила во друг, кој бил поблиску до нејзиниот роден град, бидејќи повеќе не можела да патува толку далеку. Како што објаснила, најтешкиот дел од нејзиното искуство било да биде далеку од семејството додека се занимавала со секојдневниот живот кој се менувал од ден на ден.

Меѓутоа, Софија потоа го запознала нејзиниот сегашен сопруг Кристијан (25). Навистина стана мое семејство и поддршка – вели девојката.
Беше многу трогната од тоа колку тој, кого штотуку го запозна, се грижеше за неа. Двајцата работеле како редовни асистенти на универзитетот и ја започнале својата врска како пријатели, но Кристијан се грижел за неа од моментот кога се запознале.

Ќе шеташе со мене, ќе се погрижи да добијам ручек и ќе ми помогне да учам – рекла Софија. Кристијан стана бегство на Софија од сите страшни работи низ кои минуваше. Кога беа заедно, таа можеше моментално да заборави се што и се случува и едноставно да ужива во времето со него. Нејзиниот процес на заздравување се состоел од испробување на различни комплети контактни леќи и две операции.

Првите леќи кои ги користела не работеле долго, но еден ден можела да ги види лицата на луѓето околу неа неколку часа. Како што вели таа, кога за прв пат го видела лицето на Кристијан била фасцинирана. Беше убеден дека го сметав за грд поради мојата реакција. Сепак, тој е позгоден отколку што можев да замислам – вели таа.

Сепак, дојде моментот кога мораа да се разделат. Имено, Кристијан и Софија биле разделени три години за време на нејзиниот процес на исцелување бидејќи таа морала да го започне своето патување за опоравување далеку од него и во тој период не можеле да се видат. Ниту еден од нив не знаеше дали после толку време сè уште имаат чувства еден за друг. Софија, фала му на Бога, успеала да си го врати видот и решила да го посети Кристијан.

Возеше седум часа за повторно да го види. Повторното сретнување со него беше толку поразително и толку е убаво да се види неговото лице после толку време. Мислев дека е толку сладок и сакав повеќе од се да бидам со него засекогаш – рекла таа.

Таа му признала дека го сака, а тој открил дека и тој го чувствува истото. Два месеци подоцна се верија, а шест месеци подоцна се венчаа. Сега и двајцата имаат работа во која уживаат. Тие планираат да купат куќа и да имаат деца и да продолжат да уживаат во заедничкиот живот, пишува Брајтсајд .