Оваа мајка има 16 деца, а нивниот дом е беспрекорен: Секое нејзино дете знае што да прави

Мајката е горда на своите 16 деца и својот беспрекорен дом бидејќи секое нејзино дете знае што да прави. Џени Бонел (50) од Туумба, Австралија, вели дека секое од нејзините деца знае што треба да прави секоја недела. Ако заборават, долг список е на ѕидот во кујната како потсетник. Мотото на Јена е: „Ако живееш овде, мора да работиш овде“.

Таткото Рој работи, а Џени не можела се сама, па ги вклучила своите деца во домашните обврски. Нејзините деца се на возраст од пет до 29 години – Џеси, Брук, Клер, Натали, Карл, Семјуел, Камерон, Сабрина, Тим, Брендон, Ева, Нејт, Рејчел, Ерик, Демијан и Кејтилин. Во моментов 13 од нив живеат со неа бидејќи тројца од нив се отселиле.

Сè уште имаме многу луѓе во ова домаќинство, па мислам дека е многу важно да се задржи некој ред во хаосот – вели Јени. Тој додава дека правилото е секое дете да биде вклучено во домашните работи по 8-годишна возраст. На пример, 12-годишната ќерка знае сама да им зготви едноставна вечера на сите.

Покрај индивидуалните задачи, постојат и правила кои секој мора да ги следи, секогаш: Наместете го креветот пред појадок. Свиткајте и тргнете ја облеката. Ставете ги чевлите во кутијата. Отстранете ги сите играчки од подот, подот мора да биде чист. Еднаш неделно бришете ги вратите, шкафовите и прекинувачите за светло. Јени објаснува дека без список на обврски децата би ѝ оставиле се.

Почнавме да составуваме список на обврски кога имавме шест-седум деца. Тато работеше напорно за да не издржува, а јас останав дома и ги работев сите домашни работи. И, иако децата беа мали, мислев дека не ги учам како да се занимаваат со овие работи и не им создавам чувство дека треба да се вклучат и да му помогнат на семејството – вели таа.

Ако мама постојано ги работи сите домашни работи, тогаш никој нема да се забавува бидејќи мама ќе биде исцрпена постојано да работи за сите нив – додаде таа. На почетокот, овие списоци со задачи за деца беа чкртаници на хартија, но сега се внимателно организирани за секој лесно да се движи и јасно да знае кои се неговите задачи. Распоредот се договара секоја недела за секое дете.

Сите седнуваат заедно и ги разгледуваат сите можности. Се зема предвид и доколку некој повремено работи надвор од домот, има спортски активности… Џени направи картички со сите домашни работи и имињата на децата. Заедно се договараат и ги средуваат обврските по ден, за секое дете посебно, а со тоа и за цела недела. Се прави и план за оброци за цела недела.

Во текот на неделата, децата извршуваат задачи, различни по ден. Откако се договориле за неделен план, за секој ден посебно, Џени сето тоа го фотографира, го испечатува и го залепува на ѕидот во кујната – навечер планот за работа за следниот ден се става на ѕид за сите да бидат потсетија кои се нивните обврски утре.

И таа и нејзиниот сопруг се многу горди на своите деца, бидејќи се многу независни, снаодливи и вешти, пренесува Daily Mail.