Моника на аеродром сфатила дека НЕ ​​МОЖЕ ДА патува: Никој не обрнува внимание на овој ДЕТАЛ во пасошот

Ова се однесува на сите земји кои не се во Европската унија. Моника Шо (19) беше принудена да патува 650 милји до Глазгов за да го обнови пасошот откако го прекрши тримесечното правило. Имено, таа сакала да отпатува од Манчестер во Португалија на 30 април, но не сфатила дека нејзиниот пасош е неважечки три месеци пред истекот на рокот напишан на пасошот (во случајов 21 јули) и дека за тоа време таа е дозволено патување.

Таа се обидела брзо да закаже термин во Ливерпул, но единствениот достапен бил во Глазгов, додека трошокот за патувањето бил дополнителни 400 фунти. Луѓето кои патуваат од Велика Британија во Шенген зоната на ЕУ, која ги опфаќа Португалија и уште 25 европски земји, мора да имаат пасош со важност најмалку три месеци од денот кога планираат да заминат, се наведува на веб-страницата на владата.

Моника од Северен Велс првично требаше да лета за Албуфеира за нејзиниот 18-ти роденден, но патувањето беше одложено двапати поради Ковид. Овој пат таа немала друг избор освен да отпатува во Шкотска и да плати дополнителни 177 фунти за обновувањето на пасошот заедно со целиот аранжман.

Таа рече дека авиокомпанијата „Џет 2“ не ја известила дека може да биде свртена на портата кога ќе и ги издадат картите за патување. Сепак, туристичката компанија тврдеше дека авиокомпанијата не може да ја потврди вистинската валидност на патниот документ на клиентот додека не биде физички прегледан на аеродромот.

Кога клиентот се пријавува преку интернет, авиокомпанијата нема начин да ја потврди вистинската валидност на патниот документ на клиентот додека не биде физички прегледан на аеродромот. Како дел од нашата комуникација пред поаѓање, секогаш ги потсетуваме клиентите да ја проверат валидноста на нивниот пасош, во согласност со советите на Владата.

Ги упатуваме и на нашата страница со барања за патување, каде што можат да најдат повеќе информации за тоа како да се осигураат дека нивниот пасош е валиден и е во согласност со советите на Владата – рече портпаролот на авиокомпанијата