Исповед на доставувач за храна – Запалила свеќи во станот и го поканила да влези – Жените ни досадуваат

Доставувач на храна раскажа со што се соочуваат луѓето кои се занимаваат со оваа работа. Откако младиот човек кој работи како доставувач на храна беше отпуштен поради контакт со клиент, неговите колеги се под будното око на јавноста. Еден од нив изјави дека и тие наидуваат на разни непријатности поради корисниците. Помина речиси еден месец откако доставувачот на храна доби отказ затоа што по доставата на нарачката и испратил приватна порака на девојката, која се прошири низ медиумите.

Неговиот потег го осудија сите, вклучително и колегите со кои работеше. Тие се согласуваат дека секако е недозволиво да се злоупотребуваат корисничките податоци, но велат дека и самите често се во неволја. Еден доставувач од позната компанија (име и презиме познати на редакцијата ) вели дека често се среќаваат со жени кои на секој начин се обидуваат да ги заведат, а на низата непријатности треба да се додадат и луѓето кои пуштаат кучиња на нив, оние кои често излегуваат голи пред нив, како и оние кои често во пијана состојба ги малтретираат.

„Иако колегата направи голема грешка со тоа што испрати порака до девојка, што сите знаеме дека не треба да се прави, некои колеги имале девојки и жени да ги малтретираат. На пример, имаме еден редовен клиент кој нарачува храна, жена на околу педесет години. Таа нарачува оброк и прво проценува како изгледа доставувачот. Набргу потоа, таа прави нова нарачка и го запознава доставувачот во сосема поинаква облека – ноќница од тантела, алишта што штрчат, пали свеќи во станот и го поканува момчето да влезе внатре.

Сите го одбиваат тоа, а ситуацијата е крајно непријатна“, вели соговорникот и додава дека покрај жени ги пречекуваат и мажи несоодветно облечени. „Имав нарачка од продавница за миленичиња да доставам кутре на адреса. Отидов на адресата за испорака, а човекот го пушти кучето врз мене и ми рече: „Не плаши се, тој само сака да игра.“ Кучето беше заштитнички и агресивно додека господарот не му заповеда:

„Пушти го, се е во ред.“ Ми се испоти ладна пот, а кога заминував, истрчав да избегам од зградата и на средина, додека се симнував по скалите, еден човек ја отвора вратата сите начин и ме гледа. Сега ја прескокнувам таа адреса за достава“, вели соговорникот и додава дека најголемите стипса се претежно на ексклузивни локации во градот.

„Порано земав ноќна работа бидејќи добив подобар бакшиш. Потоа праќаат пораки, ни викаат да им донесеме неколку пива. Најчесто плаќаат со картичка, а ме пречекаа главно пијани млади момци, кои ме нервираа колку заработувам, како ми е на работа, земаа белешки и не ме пуштаа да си одам по нарачката. И никогаш немаат бакшиш“, вели соговорникот.

Посочува и дека по инцидентот со отказот на колега, луѓето станале понепријатни кон нив. „Кога ќе се јавам на клиент да му кажам дека не можам да ја најдам неговата адреса, што често се случува, некои упатуваат закани и се жалат на злоупотреба на личните информации. Инаку, постојано имаме непријатни ситуации со луѓе кои испраќаат деца да земат пакет, а не смееме да имаме контакт со нив.

Кога ќе му кажеме на детето дека мора да повика возрасен, тие ни викаат од дома. Се обидувам да објаснам дека не треба да им даваме на децата пакетчиња и за тоа добиваме навреди“. Соговорникот посочува дека со оглед на тоа што сите доставувачи возат велосипед имаат огромни проблеми во сообраќајот.

„Законот ни дозволува да се движиме по пат, но таксистите и автобусите не мразат. Им се допаѓаме, се држат зад нас како да сакаат да паднеме, не им е гајле што и ние си го заработуваме лебот. Ги нервираме затоа што сме побавни, а тие тоа отворено го покажуваат“. „Ваквата испорака подразбира дека ние едноставно го оставаме пакетот, без контакт, јасно. Сепак, некои може да ни се јават и да ни биде непријатно затоа што не им се јавивме дека сме донеле пакет, иако не е според протоколот. Други не внесуваат во зградата под надзор и на многу морничав начин.

Ѕвониме на вратата од зградата, не гледаат на камера. Им мавтам. Велат: „Влези во тој лифт“, влегувам јас. Тие набљудуваат. Велат: „Дојди поблиску до вратата, остави го пакетот.“ Јас го правам тоа и цело време ме гледаат пред камера. Некои навистина не сакаат да бидат видени, иако им носиме едноставни работи како хамбургери и палачинки. И тоа е во ред, но некои ситуации можат да бидат страшни