Бабата дошла на каса да плати намирници, немала поим што ќе се случи потоа

89-годишна жена дошла на каса за да си ги плати намирниците, не знаејќи што ќе се случи со неа и кој ќе и дојде на помош. Кога кредитната картичка на баба била одбиена во продавница, странец ја платил сметката и за возврат побарал само молитва. И сега семејството на 89-годишната Мерилин Отингер сака да го најде „ангелот“ кој покажал такво сочувство.

89-годишната Мерилин Отингер се придружила на група постари лица кои бегале до самопослуга. Нејзиниот сопруг неодамна починал и ова беше едно од ретките излегувања без помош што таа ги правеше оттогаш. Мерилин внимателно ги избирала предметите што и се потребни, а потоа се приближила до касата за да ги плати. И тогаш се случува нешто сосема неочекувано!

Вдовицата ѝ го дава на касиерот единственото платежно средство. И кога кредитната картичка беше одбиена, таа ја остави Мерилин да се тркала. Оваа кредитна картичка е единствената што таа и нејзиниот сопруг ја имаат. Меѓутоа, проблемот е што картичката е на име на покојниот сопруг на Мерилин. И по нејзината смрт, без да знае неговата вдовица, банката ја откажала картичката.

„Беше“, вели ќерката на жената, Марги, „збунета, зашеметена, засрамена. И овој човек ја спаси“. Зад Мерилин стоеше потполно странец. Но, овој човек се приближува, велејќи: „Не грижи се. Јас ќе се грижам за вашите намирници“. Без двоумење, мажот платил сметка за купување од 109 долари за жената чија кредитна картичка била одбиена.

И колку и да се труди, благодарната баба не може да ги добие информациите за контакт на непознатиот за да може подоцна да му ги врати парите. „Таа се обиде да го дознае неговото име“, вели Марги, „но тој рече „Не. Само моли се за мене’“. И странецот си замина задоволен од своето добро дело.

Слушањето за овој неверојатен чин на љубезност длабоко го трогна семејството на Мерлин Етингер, како и другите клиенти кои беа сведоци на доброто дело. „Ми задава гуски“, одговара една жена. Семејството на Мерилин очајно бара добар Самарјанин кој дошол на помош. И тие веќе го исполнија неговото барање со тоа што му кажаа неколку молитви.

„Се обидуваме да го најдеме“, вели Марги Отингер. „Дури и ако не сака да излезе, се надеваме дека знае дека сме неверојатно благодарни. Може да биде непријатен и вознемирувачки момент кога нечија кредитна картичка е одбиена. Но, благодатта и сочувството што ги покажува овој странец нè потсетува дека има уште многу добрина на овој свет.