Кинеска мудрост – Ако животните живеат заедно подолго време се засакуваат, а луѓето се замразуваат

Тој што прашува пет минути е будала, но тој што не прашува останува будала цел живот. Збогатете го вашиот дух и олеснете го вашето срце, одморете го јазикот и изморете ги рацете, јадете полека и спијте брзо – сето тоа е мудрост. 1) Децата се огледало на нивните родители. 2) Ако сте трпеливи во еден момент на лутина, ќе избегнете стодневна тага.

Мудриот човек учи десет работи и верува во едно, а будалата учи едно и верува дека знае десет. 4) Ако сакате да престанете да пиете, гледајте го пијаниот додека сте трезни. 5) Бидете внимателни кога посакувате нешто. Можеби ќе се оствари. 6) Чистата совест не се плаши од тропање ноќе.

Човек кој може да ги победи другите – тој е силен; човек кој се победува себеси е семоќен. 8) Животот на детето е како парче хартија на кое секој остава белешка. 9) Му дадовте на човекот риба; Го храневте еден ден. Научи човек да риби; Сте го хранеле цел живот. Ден без смеа е потрошен ден. 11) Дури и илјада луѓе да веруваат во една глупава работа, таа сепак останува глупава.

Ако живеат заедно долго време, животните се заљубуваат и луѓето ги мразат. 13) Збогатете го вашиот дух и олеснете го вашето срце, одморете го јазикот и изморете ги рацете, јадете полека и спијте брзо – сето тоа е мудрост.

Една радост отфрла сто грижи. 15) Штом ја дознаеме болеста, поблиску сме до закрепнување. 16) Кој има многу пари и нема деца не е богат, кој има многу деца и нема пари не е сиромав. 17) Не паѓа секое дрво со првиот удар. 18) Ако знаеме дека сме направиле зло и одбиеме да го признаеме, ние сме двојно виновни.