Исповед на таксистот споделена во Македонија – Додека го враќав кусурот, момчето повторно стана

Децата секогаш гледаат подобро и поубаво од нас постарите, затоа што со неизвалкана душа гледаат на светот и на луѓето околу нив, и кога би ги слушале и се воделе од нивните зборови и постапки, можеби оваа планета навистина би била повеќе прекрасно место за живеење. На Твитер, Чачанин, кој на оваа мрежа се потпишува како „Гроф Качулица“, ја опиша својата ситуација.

Имено, во неговото возило влегла мајка со дете за кое подоцна дознал дека е аутистично. Разговорот што го водел со малото момче и неговата мајка го претворил во серија твитови, кои на многумина ги насолзиле очите. Ви ја пренесуваме целата приказна: Кон крајот на смената секогаш ме фаќа нервоза, иако денес не беше толку гужва во шпиц. Пристигнува позната адреса од која веќе возев средношколец на училиште. Младиот зврндов секогаш доцни, но добро плаќа. Си заминувам. Пред зградата нема обичен патник.

Наместо него има млада жена која држи за рака мало слабо момче, не постаро од 5 години. Ја отвора вратата и се бори со чантата додека малото дете тивко се качува на задното седиште и седи на средина. „Добар ден, другар“, го поздравив со насмевка, половина свртен. Малото момче малку го подигна погледот, а на неговото дотогаш сериозно лице се појавува насмевка. Станува полека, ме гушка најдобро што може, како што е стиснат меѓу седиштата и ја потпира главата на моето рамо.

Кога по неколку секунди ме пушти, јас изненаден од акцијата се свртувам уште малку. Големи, темни, длабоки очи како никој друг ме погледнаа без да трепнат од насмеано лице. Влегува жена и седнува до него со прашање: „Сине, дали се поздрави со вујкото? Малиот молчи, јас и за двајцата одговарам: „Да госпоѓо, се гушкавме како првородени.“ „Ех, таков е… Одиме во Топалово, само да застанеме кај пекарот“.

Додека се упатуваме кон пекара, двајцата разговараат среќно, повеќе како две деца во градинка отколку мајка и син. „Дали сакате грав за ручек? М?“ „Без грав!“ „А можеби сакаш…пица за ручек?!“ „Да!!“ Стигнуваме пред пекарата, двајцата заминуваат и набрзо се враќаат. Момчето седи на истото место, држи кутија за пица во скутот, ѕирка внатре, мирисот се шири низ колата. Продолжуваме. Повторно муабет.

Заедно со многу извици и ономатопеи, се префрлаат значајни реченици кои малиот ги изговара со совршена дикција. „Ќе му се јавам на Том, тој сака да си игра со мене“. А Том сака пица.“ Потоа повторно замолкна. Сега се обидувам да ја прекинам тишината: „Одиш ли во градинка Тишина… Мајката одговара: „Не бива“. Тој е аутистичен“ би се посрамотил. „Извинете, не знаев…“ „О, не се извинувај. Не е толку проблематичен и затворен, само е малку… поинаков. Тој го гледа светот сосема поинаку од нас“.

Потоа таа испушти тивка воздишка: „Таму те прегрна, што ретко го прави, особено кога ќе види некого за прв пат. Понекогаш имам впечаток дека имаме погрешен поглед на светот и дека тој тоа го разбира многу подобро од нас“. До крајот на возењето ми раскажуваше за неговата љубов кон животните, колку убаво црта човечки фигури, како во ведрите ноќи знае да зјапа во месечината цела ноќ… Додека јас му враќав кусур, момчето повторно стана.

Овој пат ја стави дланката на мојот образ, а потоа ја почувствува рамката на очилата: „Здраво.“ „Здраво.“ Убаво е да се биде дел од тој свет зад погледот на тие големи, темни очи, длабоки како никој друг. “, напиша тој на крајот од приказната. , што буквално расплака многу корисници на Твитер.