Makeдонец од Америка го коментираше специфичниот балкански менталитет: „Имаш телефон од 1.000 евра и јадеш паштета“

Многу луѓе мислат дека во Македонија луѓето се трудат да имаат повеќе од своите средства. Поради желбата да имаме брендирана гардероба и најмодерни телефони, се откажуваме од многу важни работи, а еден Американец зборуваше за ова на социјалната мрежа Редит. Одамна не живее во Македонија, но кога доаѓа да ги посети роднините, прво што забележува е специфичниот балкански менталитет:

„Не живеам во Македонија од осмо одделение, сега имам 17 години, иако секое лето сакам да доаѓам да го видам семејството. Сепак, нешто што секој од странство ќе ви каже ако често доаѓа во Македонија или било каде на Балканот е дека кога и да се вратат дома сите се жалат како немаат ништо, а секоја година одат на море, користете ги најновите телефон, пуши пеколна пура дневно итн.“, напиша тој на Редит.

Тој истакна дека ова е набљудување на многу луѓе кои живеат во странство: „Јас на пример живеам во САД, и тоа веројатно на сите им е добро познато, ако работиш можеш да се здобиеш со многу материјални работи, дали преку заеми или што и да е, но сè е повеќе или помалку достапно, што не значи дека е лесно само да се земе нов iPhone или што и да е.

Да се ​​даде 800, 900 долари не е малку за никого, што и да прави. Често ми се има случено да прашам некого дали му треба нешто и секогаш се враќа со некои работи кои се навистина прескапи. Честопати ми бараат некои патики по 250 долари, додека јас самиот не носам ништо поскапо од 40-50 долари. Значи, прашањето е, како е тоа? Каде луѓето добиваат пури, патики од 200 евра, телефон од 1.000, море и слично? „Можеби набљудувањето е сосема погрешно, но на површината така изгледа“, се прашува овој Американец.

Други корисници се надоврзаа на оваа тема, тврдејќи дека луѓето се различни и имаат различни приоритети: „Од каде доаѓаат луѓето? Едноставно, различни луѓе имаат различни приоритети. Секако, 90 проценти од луѓето немаат телефони од илјада евра, а тие што имаат жртвувале нешто друго за да купат (читај: јадат паштета за појадок/ручек/вечера) или да подигнат кредит, истата приказна со патиките. Пурите се скапи, но се многукратно поевтини отколку на запад, па ми се чини дека има и заблуда“, „Потврдена сиромаштија“, „Купуваат на милион рати, земаат кредити и го плаќаат последниот динар само да покажат дека имаат нешто ново.

Познавам семејство кое во последните 15 години е во кеш кредити поради вакви работи“, се вели во објаснувањата. Како многу луѓе се жалат дека немаат пари, а сите имаат нов телефон итн. Други веднаш се обидоа да ги откријат причините за споменатиот „феномен“, а набрзо се јавија и други гастарбајтери кои потврдија дека ја забележале истата појава во нивната околина.

„Едноставно е, тука комплексите пукаат од сите страни и има голем притисок да се покажете и материјално да се докажете. Се е работа на реклама и промоција, се мора да биде брендирано, најскапите коли и телефони, па и глог да си јадел после, само за да покажеш дека си подобар од комшијата Мика и Мика да квичи од агонија.

Луѓето овде се арогантни, површни, сложени и полни со завист, не сите, но добро мнозинство. И сè започнува на училиште каде што децата буквално ги малтретираат другите деца кои немаат добар телефон или патики“, „Поважно е луѓето да мислат дека имате пари, отколку всушност да имате пари. Се купуваат половни работи, се земаат кредити, се задолжуваат луѓето, се издаваат автомобили и слично, заклучуваат корисниците.