Исповед на Србинка која живее и работи во Австралија: „Штом некој чуе дека сум од Србија, веднаш ме навредува“

Јелена Тодоровиќ е по потекло од Србија, а работи како кошаркарски тренер во Аделаида, Австралија. Таа го отвори срцето и раскажа каква е ситуацијата во Австралија по инцидентот со Новак Ѓоковиќ. „Никогаш, никогаш не било толку тешко да се биде Србин во Австралија“, ја започнува својата приказна Јелена, а потоа продолжува:

„Штом некој чуе дека сум Србин, веднаш ме навредува! И тоа не е случај само со мене, туку со целата српска заедница овде. Со нас се однесуваат како да сме понизок вид. Не навредуваат, велат дека нашиот народ се однесува како насилници на улица“, открива Јелена. Правољубива по природа, таа јасно го кажува својот став за Ѓоковиќ:

„Не можам да молчам. Јасно и гласно го бранам Новак. На работа веднаш ми предложија да внимавам што зборувам, да не ја напаѓам Австралија и да бирам зборови. Ме предупредуваат да живеам овде и да градам кариера тука“, вели Јелена, а потоа наведува инцидент со локален таксист:

„Возачот ме праша од каде сум, а јас му реков дека сум од Австралија за да избегнам расправија. Сепак, тој инсистираше да му кажам. Тој рече дека имам чуден акцент и ме праша дали случајно сум од Србија.

Кога му кажав дека сум, тој го кажа својот став: „Вие Србите треба да бидете протерани. Овде ништо не служите, само неволја носите“, раскажува Јелена за неодамнешниот настан.