Разочарана мајка вели: Родители, престанете да правите забава од родендените на вашите деца!

Што се случи со интимната забава, во кругот на семејството и најблиските пријатели, со торта и играње со најмладите? Прославувањето на првиот роденден „на големо“ стана тренд низ земјава, а повеќето родители повеќе се грижат за гостите и организацијата отколку за желбите на нивните деца.

Еве што им рекла една мајка: Раѓањето на детето е еден од најзначајните настани во животот на секоја жена, но и во мојот. Помина речиси една година откако на свет дојде нашиот миленик, а се ближи првиот роденден. Посебно би го очекувал, за да не ме прашаат сите: „А во кој ресторан ќе го прославите нејзиниот прв роденден?“

Ресторанот?! Ве молам, дали слушнав правилно? Од порано се знаеше зошто се оди во ресторан или под шатор – на збогување и на свадба. Денес, покрај попопуларните 18-ти родендени, според мене, свадбите се прават без невеста/младоженец, но со девојка/дечко што ги следи во чекор славениците, се создава вистински циркус уште од првиот роденден.

Па, дали овие луѓе целосно го губат умот или колективно добиваат огромна сума на пари на лотарија?! Можеби не сум во тек?! Не знам ни на колку први родендени сум била, а сите биле исти. Бројни гости, од кои најмалку се деца, музика што тресна со полна јачина и толпа лица на славеници на кои не им е јасно зошто мајка им ги ниша во раце, зошто сите се бакнуваат и сакаат да се фотографираат со нив?

„Не големата“ прослава стана тренд низ земјава, а повеќето родители повеќе се грижат за гостите и организацијата отколку за желбите на нивните деца. Верувам дека рестораните, игротеките и салите се резервирани месеци однапред! Еве едно непишано правило што важи овде – секогаш можете да најдете време и пари за прослави, без разлика на моменталната финансиска состојба. Овој настан е многу важен за луѓето и сакаат да го прослават со блиски луѓе.

Па, разбирам дека ова е важен ден, но зошто да се прават фестивали? Зарем вашето дете не е најважно тој ден? Зарем не треба да му обрнете внимание тој ден и да се обидете да се смеете, опкружени со луѓе кои ги познаваат, а најмногу деца? Родителите се свесни дека нивните деца нема да се сетат да ја запалат првата свеќа, па зошто да потрошат неколку стотици, па и илјадници евра за забавата да заврши како забава за возрасни?

Поради сета недостиг на блискост на семејните собири, јас и мојот сопруг решивме да ги игнорираме бизарните прашања и да го прославиме роденденот на нашето девојче во станот со неколку луѓе, но на начин кој ги задоволува потребите на нашите деца.

И на оние што ме прашуваа последните неколку недели им кажав за прославата бидејќи планираа месеци однапред! Се ќе договориме за неколку дена, бидејќи што е поважно од нашето девојче тој ден да биде со насмевка на лицето? Ништо … се надевам дека ќе има повеќе родители кои го делат моето мислење …