Сопругата го гушнала и бакнала сопругот додека заминувал – 3 часа подоцна неговата порака ја оставила во солзи

Пред неколку дена седев на троседот и се обидував да уживам во утринското кафе пред да морам да се посветам на работата тој ден. Како мајка на три деца, од кои сите се под 5 години, имав многу обврски и постојано ми беше на ум дека доброто воспитување на децата е многу важно за Неговото царство. Тоа беше повик на некој начин, но не беше најважен.

Се сеќавам на моментот кога се вратив од мисија во раните дваесетти години и почувствував дека треба да се занимавам со медицинска сестра и да не продолжам со мисии во странски земји како што тоа го правеа многу мои пријатели. Како Пол, знаев дека не морам да одам предалеку и дека Бог може да ме искористи во таа кариера за да допрам животи на многу луѓе.

Всушност, до ден-денес, секој ден кога одам на работа, се молам да го слушнам Божјиот глас, да бидам Негова светлина и да го донесам Неговото слово на оние со кои доаѓам во контакт, дури и ако тоа е едноставно капење во кревет. Но, негата не е мојот главен повик.

Во слободно време продавам производи за нега на кожа за Rodan + Fields. Имам голем, постојано растечки тим на луѓе кои ги менторувам и настојувам да ги инспирирам. Овој аспект од мојот живот дури го сметам за основа на која можам да ја споделам мојата љубов кон Христос, но тоа не е ниту мојот главен повик.

Јас всушност имам многу обврски и работни места. Но, само еден го сметам за најважен. Кога седнав да пијам кафе тоа утро, го гледав мојот сопруг како заминува на работа. Тој човек работеше многу вредно, немаше сомнеж во тоа. Не само што работеше долги часови водејќи го својот бизнис, туку секогаш се обидуваше да ми помогне со децата кога беше дома. Додека заминуваше на работа, јас го бакнав збогум. Го прегрнав особено долго и му реков дека му посакувам одличен ден, но моето срце сè уште копнееше по него кога си замина. Сакав да преземам дел од неговиот товар иако и јас имав многу

Наскоро имав многу работа со децата, но и подоцна тој постојано ми беше на ум. Мислев дека треба да му испратам порака, само да знае дека мислам на него. Во тој момент почувствував дека Господ ми ги испрати овие зборови:

Вашиот сопруг е вашиот главен повик. Сфатив дека е вистина. Од многуте аспекти на мојот живот што ги сакав, тоа ми беше најважно. Бог не собра, а мојата работа како сопруга беше да го сакам, почитувам и изградувам. Во тој момент му се заблагодарив на Господ за мојот сопруг и се молев за него и неговиот ден.

Моите мисли брзо беа прекинати, што е нормално кога имаш мали деца и се посветив на задачата да ги направам среќни моите малечки. Неколку часа подоцна, додека го заспивав нашето бебе, слушнав порака на мојот мобилен телефон. Кога го видов името на мојот сопруг на екранот, се сетив дека не му испратив порака како што сакав. Пораката што ми ја испрати беше:

Сакам да знаеш дека те сакам повеќе отколку што можеш да замислиш. Ценам се што правиш и се што си. Со оваа работа се чини дека секогаш сум под стрес за нешто и не сакам да мислиш дека има врска со тебе или нашиот заеднички живот, бидејќи нема. Благословен сум без зборови што те имам. Секоја недела е долга и напорна и јас сум исцрпена до викендот. Но, јас сум среќен, затоа не грижете се. Се надевам дека имате убав ден. Те сакам најмногу.

Додека го читав тоа, ми дојдоа солзи, срцето ми скокна и почувствував длабока благодарност. Повторно ја прочитав таа порака и сфатив дека Бог на двајцата ни го кажува истото. Ми требаше таа потврда од мојот сопруг и иако ги знаев сите работи што тој ги напиша, ми беше убаво да ја прочитам. Мојот сопруг сфати дека јас сум и неговиот главен повик.

Ако сте христијанка, вашиот главен повик е вашиот сопруг. Тој е службата на која Бог те довел. Остатокот е на друго место. И ако сте христијански сопруг, тогаш вашата главна мисија е кон вашата сопруга. Да, нашата главна љубов е Христос, но почитувањето на нашите сопружници му служи на Бога за слава. Понекогаш ни е удобно и се навикнуваме на безгрижна врска со брачниот другар и едноставно не сакаме да ја дадеме таа врска уште повеќе за да може да расте, но љубовта може да тече правилно само кога правилно се грижиме за нашиот дом.

Знам дека сум подобра мајка, старател и пријател кога бракот го ставам на прво место како мој примарен повик.