Родители, наместо да им викате на вашите деца, слушајте ги овие совети (тие навистина функционираат)

Родители, наместо да им викате на вашите деца, слушајте ги овие корисни совети кои ќе ви помогнат да ги воспитате. Со малку грижа и стратегија, викањето не мора да биде дел од вашиот родителски репертоар. Многу идни родители мислат дека никогаш нема да им викаат на своите деца. Меѓутоа, како што растат слатките мали бебиња, тие почнуваат да ги тестираат вашите граници и трпение.

Ова може да ги турне родителите преку работ, но наместо да викате, можете да испробате некои тактики за кои експертите велат дека функционираат како магија. Еве неколку корисни совети:

Запомнете дека се мали Изгледа едноставно, но понекогаш е потешко отколку што звучи. Сигурно веќе можете да препознаете што сигнализира секој вид на плачење. Иако е за пофалба што можете да го разликувате плачот на вашето малечко, не смеете да заборавите дека таа или тој се уште се незрели.

Дури и кога се мали, децата можат да прават многу работи – да се качуваат, да слушаат приказни, да цртаат и да играат и да комуницираат со надворешниот свет. Ако станат нервозни, запомнете дека можеби се уморни или не знаат како да ги изразат своите емоции и оставете ги да учат од сопствените постапки.

Брои Сигурно сте го слушнале советот дека родителите им бројат до десет на своите деца и за тоа време им даваат можност на децата да се смират. Тоа може да функционира, но има уште еден трик кој добро функционира.

Дајте им шанса да го променат своето однесување. На пример, ако вашето дете прави нешто спротивно на правилата и не запре по повторените предупредувања, можете да почнете да броите. Може да кажете нешто како: „Ќе бројам до три, и ако не престанете да се качувате на мебелот, играта е завршена“.

Иако е едноставна, оваа стратегија е ефикасна бидејќи работи на ниво на зрелост на мозокот на вашето дете. Ова им дава време да ја обработат ситуацијата. Понекогаш забораваме дека на децата им треба подолго време да обработат информации.

Контрола на чувствата
Се разбира, тоа звучи полесно отколку што е. Интелектуално, знаеме дека децата го апсорбираат секој збор и акција што ќе ја видат од нас. Истражувањата покажаа дека децата чии родители претерано реагираат на изливи на гнев имаат тенденција да го зголемуваат своето негативно однесување со текот на времето.

Со други зборови, родителите кои не реагирале претерано, туку ги контролирале своите чувства, им помогнале на децата да ја научат оваа вештина. Важно е да се напомене дека ова истражување е спроведено кај мали деца на возраст од 18 до 27 месеци, кога бесот е многу чест. Она што ни кажува е дека иако децата на оваа возраст се повеќе склони кон лути бес, со вашето водство и емоционално моделирање, таквото однесување брзо ќе исчезне.

Разберете зошто викањето не функционира Размислете како се чувствувате кога друг возрасен ќе ви се развика? Тажно? Преплашени? Лути? Сега пренесете ги овие емоции во телото на детето. Не е одлично искуство, нели? Истражувањата покажуваат дека луѓето подобро ги паметат зборовите изговорени со неутрален тон од оние што се кажани со тажен тон.

Веројатно знаете дека викањето е контрапродуктивно. Психолозите покажаа дека на поединците, вклучително и на децата, им е многу потешко да запомнат нешта кога нивниот мозок е преплавен со стресни емоции како анксиозност или страв. Затоа кога му викате наредба на детето, тешко дека ќе ја изврши. Само да знаете дека викањето не е ефикасно може да биде доволно за да се одморите пред да започнете вербална престрелка.

Одвојте време за повторно поврзување Исто како и возрасните, децата понекогаш лошо се однесуваат кога се чувствуваат оддалечени или исклучени од оние кои ги сакаат. Кога се расправате со партнерот, дали се чувствувате подготвени и способни да го дадете најдоброто од себе на работа? Веројатно не, истото е и со децата.

Викањето не помага да се чувствувате поврзани, но квалитетното време помага. Откако ќе помине тензијата, корисно е да поминете малку време со детето за да ја поправите врската. За разлика од возрасните, децата можеби немаат вербална или емоционална зрелост да кажат колку им треба време со вас. Играта е навистина најдобрата форма за повторно поврзување со децата, пишува Index.hr .

Молете се за емоционална контрола и за децата Да го молиме Бог да развие самоконтрола во нас кога нашите деца ќе почнат да не нервираат. Обидете се да гледате на работите од Божја перспектива и на вашето дете како Неговото создание кое ви го подарило.

Колку повеќе ги предавате своите чувства на Бога во молитва, Тој ќе ви даде контрола и ќе ве направи постабилни и смирени во вашите реакции.Со малку грижа и стратегија, викањето не мора да биде дел од вашиот родителски репертоар.