Паднал во кратерот Везув за да направи селфи, за среќа поминал со полесни повреди

Семејството се искачи на Везув од градот Отавијано и се приближи до врвот на вулканот преку забранета патека, изјави Паоло Капели од спасувачката служба за NBC. Американскиот турист Филип Керол (23) го фрлил телефонот во кратерот на вулканот Везув длабок речиси 300 метри и се заглавил обидувајќи се да го извади. Спасувачите со јажиња успеале да го извлечат на безбедно.

Млад Американец од Мериленд со двајца членови на семејството го посетил познатиот вулкан Везув, кој го уништил античкиот римски град Помпеја и го покрил со пепел во 79 година. Американците не прават горди ширум светот…пред некој ден идиот од Флорида се повреди трчајќи со биковите во Шпанија и денес овој морон од Мериленд паѓа во кратерот Везув додека прави селфи pic.twitter.com/g0sFn7uIEq

Семејството се искачи на планината Везув од градот Отавијано и се приближи до врвот на вулканот преку забранета патека, изјави за NBC Паоло Капели од спасувачката служба. Ова семејство тргна по поинаков пат, затворен за туристи, и покрај тоа што на портата имаше натпис дека пристапот е забранет – забележува Капели.

Кога стигнале до врвот на вулканот, кој е висок преку 1.200 метри, Керол застанал да направи селфи и телефонот му паднал во кратерот. Се обиде да посегне по телефонот, но се лизна и падна неколку метри во кратерот. Успеал да се задржи да не падне до крај, но се заглавил и не можел да излезе – додава шефот на спасувачката служба.

Имаше многу среќа. Да не заглавеше ќе паднеше во кратер длабок 300 метри – истакна Капели.